Mi Isten Terve Az Életünkkel? Az Aki Keres, Találni Fog.

Gondolkodtál már azon, hogy „Mi Isten terve velem?”.

Keresztényként természetesen Isten akarata szerint akarsz dönteni. De mi történik akkor, ha egyszerűen nem tudod, hogy Isten melyik uton akarja, hogy menj?

Előbb vagy utóbb az életben mindenkinek meg kell hoznia néhány döntést. Mit akarok dolgozni? Kihez házasodjak? Ide vagy oda költözzek?” A lista csak folytatódik, és ahogy a kérdések egyre nagyobbak és életünket megváltoztatóbbá válnak, nem kellene, hogy Isten válaszai és terve az életünkre vonatkozóan is egyre világosabbá váljon? Ha az Ő akaratát akarom cselekedni, nem kellene-e könnyebben meglátnom Isten tervét velem kapcsolatban?

Nehéz lehet látni Isten tervét és tudni, hogy melyik úton kell elindulni. Imádkozol Istenhez és segítséget kérsz, de gyakran nincsenek prófétai álmok, látomások vagy erős érzések, amelyek az egyik vagy a másik irányba vezetnek. Úgy tűnhet, mintha Isten egyáltalán nem válaszolna neked.

Hogyan hallhatom meg Isten hangját? Olvasd el a korábbi cikkünket a témában, ha erről szeretnél olvasni.

Sok keresztény küzd ezzel, mert szinte egy hangot várunk a mennyből, amikor Istennel beszélünk, trombitákkal és napfényrobbanással kiegészítve. De Isten nem feltétlenül így működik. Gyakran kiáltás helyett suttogva működik. Mi pedig úgy gyakoroljuk a hallgatását, hogy hittel megyünk, és mindent az Ő színe előtt teszünk.

Miért nem szól Isten csak úgy az égből, vagy valami másból?

A Kolossé 3:23-ban ez áll: „Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak és nem embereknek tennétek”. Ez a kulcspont. Nem mindig az a fontos, hogy mit teszünk, hanem az, hogy miért és hogyan tesszük. Azért teszed-e teljes szívvel, mert az Úrnak akarsz tetszeni? Vagy önző okok állnak a döntésed mögött?

A Máté 7:7-ben azt is írja: „Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek”. Isten több mint hajlandó megmutatni nekünk az Ő akaratát és tervét az életünkkel kapcsolatban, de azt is szeretné, ha megmutatnánk, hogy meg akarjuk ismerni és követni akarjuk. Azt akarja, hogy erőfeszítéseket tegyünk – keressük az Ő akaratát. Akkor megígérte, hogy meg fogjuk találni. Ha tehát kérsz, keresel, kopogtatsz és mindent úgy teszel, mint az Úr, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg fogja mutatni neked az Ő akaratát az életedre vonatkozóan. Lehet, hogy az Ő akarata nem mindig az, amire számítunk, és váratlan módokon tárulhat fel előttünk, de ha igazán érdeklődünk, meg fogjuk találni.

Isten akarata – jó, elfogadható és tökéletes.

„És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” Róma 12:2. Egyszerűen fogalmazva ez itt Isten akaratának teljessége, valamint az Ő terve az életünkkel. Hogy átalakuljunk elménk megújulása által, hogy bebizonyítsuk, mi az Isten akarata. Ezt megtehetjük, függetlenül attól, hogy úgy döntünk, hogy orvosok vagy tanárok leszünk, más országba költözünk vagy otthon maradunk. Mindig van lehetőség arra, hogy átalakuljunk és megújuljunk, bárhol is vagyunk.

Hogyan hozd meg tehát a döntést? Kérdezd meg magadtól: „Jó ez így? Elfogadható? Tökéletes?” Ha a válasz igenlőnek tűnik, akkor tedd meg! Bizonyítsd be, hogy mi Isten akarata. Teszteld le. Aki keres, az talál.

Ezért az átalakulás Isten legdicsőségesebb ígérete.

Az elméd megújulása

Bármi legyen is a végeredmény, visszatekintve lehet, hogy azt találod, hogy amit tettél, azt valójában beszennyezte egy kis önkeresés, némi követelőzés a többiekkel szemben és így tovább. Ez nem Isten akarata szerint történt, és mégis hittel és azzal a vággyal hoztad meg a döntésedet, hogy Istent akarod szolgálni. Ezért Isten most megmutathatja neked, hogyan tehetted volna jobban, hol kellett volna feladnod a saját akaratodat. Menj vissza és hozd helyre a dolgokat, kérj bocsánatot, hozd helyre a dolgokat. Ez Isten akarata számunkra, és ez az Ő terve az életünkkel: hogy megtanuljuk az alázatot, hogy megtanuljuk, hogyan kell tanítványként élni. A kinyilatkoztatás váratlan módon jön – azáltal, hogy megmutatja a hibáidat, de mivel Isten akaratára törekszel, felhasználod azt arra, hogy átalakulj. Ez az elméd megújulása.

A tanítvány nem az, aki mindent tud, és mindent tökéletesen tud csinálni elsőre. A tanítvány élete azt jelenti, hogy követjük Jézust, a Mestert, és tanulunk tőle. Azt jelenti, hogy minden nap hallgatni Isten hangjára, és arra törekedni, hogy Neki tetszően cselekedjél. Így naponta egyre többször fogunk találkozni ezzel a „jobban kellett volna csinálnom a dolgokat. Istenem, adj erőt és bölcsességet, hogy megalázkodjak és legközelebb jobban csináljam”. Legközelebb tehát gyakorlatba ültetem, amit Isten hangja mondott nekem, és jobban csinálom – napról napra jobban hasonlítok Mesteremre. Ezt jelenti tanítványnak lenni!

Mire hivatott egy tanítvány?

Bárhová is megyünk, mindig találunk lehetőséget arra, hogy meghalljuk Isten hangját, és tegyük az Ő akaratát. Megtaláljuk a saját életünket, a haragunkat, a büszkeségünket, a makacsságunkat és az önkeresésünket, és azáltal, hogy ezeket a dolgokat halálba vetjük, egyre inkább átalakulunk Jézus képmására, és így Isten akaratát teljesítjük!

Végső soron ez Isten tökéletes terve veled és velem is: hogy megszabaduljunk attól, amilyenek vagyunk, és átalakuljunk Jézus képmására.

Ajánlott Írásaink: