7 Szent, Akik A Teremtett Világ Védelmében Az Élen Jártak:

Miközben azon dolgozunk, hogy sürgősen gondoskodjunk Isten teremtéséről, mindannyian találjunk további inspirációt e 7 szenttől, akiknek az Isten teremtése iránti szenvedélye és szeretete ma is cselekvésre ösztönözhet bennünket.

Ha szeretnél még hasonló inspiráló figurákról olvasni, akkor nézd meg a Pio atyával foglalkozó cikkünket, és a nevétől elválaszthatatlanná vált Pio Atya Kilencedét, amelyben egy novéna imát intézett Jézus szívéhez.

7 Szent, aki máig inspirál minket:

1. Néri Szent Fülöp, 1515-1595

Néri Szent Fülöp leginkább az Oratórium mozgalom megalapításáról ismert, de Szent Fülöpre emlékeznek és ünneplik a vegetáriánusság befogadásáért is.

Néri az állatjólét miatt fogadta el ezt az étrendet. Amikor madarakat kapott, szabadon engedte őket, és inkább hagyta, hogy a legyek az ablakon keresztül meneküljenek, minthogy lecsapja őket.

Gondoskodását a szárazföldi állatokra is kiterjesztette. Néri hagyta, hogy a befogott egerek biztonságba meneküljenek, és gyakran kifejezte együttérzését a vágóhídra vitt állatokkal.

Ünnepnapja: május 26.

2. Bingeni Szent Hildegard, 1098-1179.

Királyok és királynők, püspökök és pápák keresték Szent Hildegárd tanácsát. De a bencés apáca talán a legjobban értett minden teremtmény csodálatához és megbecsüléséhez.

Leginspirálóbb szavai közé tartoznak:

  • „A Föld tartja fenn az emberiséget. Nem szabad bántani, nem szabad elpusztítani”.
  • „Minden teremtmény az istenség csillogó, csillogó tükre”.
  • „A teremtés Isten dala.”
  • „Az emberiség arra hivatott, hogy együtt alkosson, hogy megműveljük a földit, és ezáltal megteremtsük a mennyeit.”

Ünnepnap: Szeptember 17.

3. Lisieux-i Szent Teréz, 1873-1897.

Bár csak 24 éves volt, amikor meghalt, Szent Teréz egy halom írást, és útmutatást hagyott hátra arról, hogyan csodáljuk a teremtést.

Az alábbi idézetek a Kis Virág Társaságától származnak, amely egy Szent Teréz tiszteletének terjesztésével foglalkozó szervezet.

„Messze a horizonton láthattuk a nagy hegyeket…. E szépségek látványa mély benyomást tett gondolataimra; úgy éreztem, mintha már kezdeném megérteni Isten nagyságát és a menny csodáit.”

„A nap fénye, amely a cédrusfákon játszik, minden egyes apró virágon úgy játszik, mintha az lenne az egyetlen létező dikig; és ugyanígy a mi Urunk is különös érdeklődést mutat minden egyes lélek iránt.”

Ünnepnap: Október 1.

4. Szent Benedek, 480-547

Szent Benedek, a nyugati szerzetesség atyja, több mint 1400 évvel ezelőtti halála óta a teremtés iránti szeretete az egész világon elterjedt.

A bencések egyik fogadalma a „stabilitas”, vagyis az a gondolat, hogy az embernek meg kell szilárdulnia egy közösségben és egy helyen, és ki kell alakítania a gondoskodás és a kötődés kapcsolatát ezzel a hellyel.

Ünnepnap: Július 11.

5. Assisi Szent Ferenc, 1181-1226

Hol is kezdjem Assisi Szent Ferencet, az ökológia védőszentjét? Talán Ferenc pápa írja le legjobban a Földön töltött, lélekkel teli idejét:

„Misztikus zarándok volt, aki egyszerűségben és csodálatos harmóniában élt Istennel, másokkal, a természettel és önmagával. Megmutatja nekünk, hogy mennyire elválaszthatatlan a kötelék a természet iránti aggodalom, a szegények iránti igazságosság, a társadalom iránti elkötelezettség és a belső béke között”.

Ünnepnapja: Október 4., a teremtés évszakának utolsó napja.

6. Szent Kateri Tekakwitha, 1656-1679

Szent Kateri Tekakwitha 20 éves volt, mielőtt megkeresztelkedett volna, de élete mégis megvilágítja az utat mindazok számára, akik a teremtéssel való nagyobb közösségben akarnak élni.

1677 júliusában Tekakwithát közösségében kitaszítottként kezelték, és hite miatt fenyegetéseket kapott. Ezért két hónapig és több mint 200 mérföldet utazott erdőkön és folyókon át a kanadai Sault Saint-Louis-ban lévő Xavéri Szent Ferenchez.

Ott Tekakwitha más őslakos katolikusokkal élt együtt, és továbbra is Istennek szentelte életét. Örökségét ma számos szervezet tiszteli, köztük a Szent Kateri Természetvédelmi Központ, amely segít szervezeteknek és családoknak abban, hogy telkeiket vagy udvaraikat egészséges élőhelygé alakítsák át, amely az indián és az első nemzetek védőszentjének életét, az ökológiát és a környezetet tiszteli.

Ünnepnap: július 14.

7. Glendaloughi Szent Kevin, 498-618. (állítólag)

„Visszatérés ahhoz az egyszerűséghez, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megálljunk és értékeljük az apró dolgokat, hogy hálásak legyünk a lehetőségekért, amelyeket az élet nyújt számunkra. . .”

Szent Kevin az egyszerűség mintaképe volt. Állítólag egy barlangban élt, körülbelül 30 láb magasan a víz felett. Keveset evett és köveken aludt. Barátságot kötött minden teremtménnyel, hasonlóan ahhoz, ahogyan 700 évvel később Assisi Szent Ferenc tette.

Ünnepnap: Július 3.

Ajánlott Írásaink: