10 Önreflexiós Kérdés, Ami Segít Lelkileg Újrafókuszálni:

Közeledik az év vége, és ha olyan vagy, mint én, akkor lassan itt az ideje, hogy elmélkedő üzemmódba kapcsolj, hogy felkészülj a következő évre. Úgy gondoltam, hasznos lehet megosztani azokat a kérdéseket, amelyeket felteszek magamnak, miközben a következő évről imádkozom.

10 elmélkedési kérdés a lelki újrafókuszáláshoz:

1. Mit kell feladnom?

Mit kell elengednem, mielőtt belevágok az új évbe? Félelem, aggodalmak, egészség, szeretteim biztonsága, neheztelés, harag stb. Nem akarok magammal cipelni semmit, ami visszatart majd attól, hogy a lehető legjobb önmagamat hozzam a következő évben.

2. Mi volt a három legnagyobb lecke, amit Isten megtanított nekem az elmúlt évben? Hogyan alkalmazhatom őket a következő évben is?

Annyira fontos, hogy emlékezzünk mindarra, amit Ő tanított nekünk, és alkalmazzuk a gyakorlatban. Ha nem tesszük, gyakran megismétli velünk a leckéket, és biztos vagyok benne, hogy nem akarjuk a következő évet azzal tölteni, hogy újra megtanuljuk a leckéket, amelyeket idén próbált megtanítani nekünk.

3. Mit kell abbahagynom? Mit kell elkezdenem csinálni?

Melyek azok a változások, amelyekről már most tudom, hogy a jövő évre való tekintettel meg kell tennem? Sokszor már tudjuk, hogy mit kell tennünk, de nem lassítunk le elég sokáig, hogy átgondoljuk, és valóban megtegyük a szükséges változtatásokat.

4. Mi volt a három legnagyobb áldás az elmúlt évben?

Sorolj fel háromnál többet, ha szeretnél! Ez az év nehéz volt, és könnyű a negatívumokra koncentrálni, de Isten mindig munkálkodik, még a sötét időkben is, ezért meg kell tanulnunk keresni és az Ő munkálkodására és áldásaira összpontosítani.

5. Mi az az egy kifogás, amit idén kész vagyok abbahagyni?

A kifogások úgy megakasztanak minket, mint semmi más, és mindannyiunknak van az az egy kifogása, amire visszahúzódunk. Talán ez az „Nincs időm…” vagy „Túl nehéz…”. Bármi is legyen a kifogásod, kezdd el rajtakapni magad, amikor használod, és hagyd abba! Hamarosan készen fogsz állni arra, hogy megtedd, amire eddig kifogásokat kerestél!

6. Mi az a hazugság, amit idén kész vagyok abbahagyni?

Mindannyiunknak van legalább egy hazugság, ami működik rajtunk. A Sátán tudja ezt, és amilyen gyakran csak lehet, felhasználja ellenünk, de mi magunk is etethetjük magunkat a hazugsággal!

Csakúgy, mint a szokásos kifogásodat, határozd meg azt a hazugságot, amit kész vagy abbahagyni, és kezd el tudatosítani magadban minden alkalommal, amikor felbukkan a gondolataidban. Keress egy olyan igazságot a Szentírásban, amely szembeszáll a hazugsággal, és kezdd el a hazugságot igazsággal helyettesíteni a gondolataidban.

7. Melyik területen vagyok a legsebezhetőbb a Sátán támadásaira?

Hol és hogyan próbált a Sátán a legtöbbet támadni téged az elmúlt évben? Az önmagadról, az életedről, Istenről stb. alkotott gondolataidban? Haraggal, haraggal, hitetlenséggel stb. keresztül?

A gyenge pontjaid azonosítása, ahol az ellenség megpróbál támadni, fontos, hogy jobban felismerd a trükkjeit és csapdáit, és hogy imádságban megerősödhess az Úrban ezen a területen a következő évben.

8. Mi az az egy lépés, amit ma meg kell tennem?

Gondolkodj el a fentiekről, és válassz ki egy dolgot, amit ma megtehetsz. Az ima nagyszerű első lépés, de azt is meg kell tennünk, amiről tudjuk, hogy meg kell tennünk.

9. Írd le a dolgokat. Készíts egy listát.

Ez nem kérdés, de fontos. Tudom, hogy nekem le kell írnom a dolgokat, és szeretem a jó listákat. Ha nem írok le dolgokat, vagy nem készítek listát, nem fogok emlékezni arra, hogy mit kell tennem, vagy nem leszek motivált, hogy megtegyem.

Bármit is kell leírnod, bármilyen listát kell készítened – tedd meg! Írd le vagy listázd fel azokat a dolgokat, amiket meg kell állítani/el kell kezdeni/átadni, leckéket, amiket Ő tanított neked, áldásokat, amiket Ő adott és dolgokat, amiket Ő tett, bibliaverseket, imakéréseket, elolvasandó könyveket, stb. Tartsd a listát valahol, ahol minden nap láthatod, például a Bibliád, az imanaplód vagy a naptárad mellett.

10. Hogyan hozhatok Istennek még több dicsőséget a következő évben?

Ez a kérdés számomra csak összeköti az összeset:

  • Amikor föláldozom azt, amit fől kell áldoznom.
  • Amikor alkalmazom a leckéket, amiket Ő tanított nekem.
  • Amikor abbahagyom azt, amiről tudom, hogy abba kell hagynom.
  • Amikor elkezdem azt tenni, amiről tudom, hogy el kell kezdenem tenni.
  • Amikor dicsérettel és hálaadással gondolok az Ő áldásaira.
  • Amikor abbahagyom a kifogások keresését.
  • Amikor nem hiszek többé a hazugságoknak.
  • Amikor megtanulom felismerni az ellenség trükkjeit és csapdáit.
  • Amikor hittel lépek, és megteszem az első lépést a változás felé.

Ajánlott Írásaink: