5 Közösségi Média Szabály, Amit Keresztényként Érdemes Követnünk:

A keresztények a legtöbb kommunikációs technológiai innovációban élen járnak. A nyomdától a világhálóig a keresztények egyedülálló módon nyomot hagytak maguk után. Néha ezt a technológiát jóra, néha pedig rosszra használják (még a jó szándékú keresztények is).

A keresztények számára a kommunikációban mindig is az volt a kihívás, hogy igazságban és szeretetben kommunikáljanak.

Manapság az emberek a közösségi médiát arra használják, hogy online „jelenlétet” teremtsenek. Ez egy virtuális megjelenítése annak, hogy ki vagy személyként.

A keresztényeknek óvatosan kell hozzáállniuk. A kommunikációnak mindig két oldala van. ezt az új platformot nem szabad szószékként kezelni, hanem a személyes szolgálat hatókörének kiterjesztéseként.

Íme néhány igazság és iránymutatás, amelyet a keresztényeknek érdemes megfontolniuk a közösségi médiához való hozzáállásuk során:


Konfliktuskezelés. Máté evangéliumában Jézus arról beszélt, hogy mi a legjobb módja a gyülekezetben a konfliktusok megoldásának. Van egy folyamat, de mindig az az első lépés, hogy férfiként kell fellépni, és négyszemközt megkeresni a sértettet. Azt mondja: „Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet.” (Máté 18:15). Ez sok keresztény számára kihívást jelent, akik a közösségi média fiókjukat használják „levezetésre” vagy a gőz kieresztésére. Nem ritka, hogy a keresztények a közösségi médiában „csatároznak” a nézeteikkel, ami teljesen nyílt és mindenki számára látható. Ez a nyilvános fórum csak bátorítja a viszályt, a félreértéseket és a büszkeséget. Sokkal jobb, ha négyszemközt konfrontálódunk az emberekkel, ahogyan azt Jézus a Szentírásban példázta nekünk.


Koncentrálj a pozitívumokra. Bár van helye a dorgálásnak és a megdöbbenésnek, nem szabad, hogy a működési módunk állandóan a felháborodásé legyen. A Biblia azt mondja: „Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4:8). Ami jó, tiszta, becsületes, lelkesítő, figyelemre méltó – ezekre a dolgokra kell összpontosítanunk. Vajon mennyire másként vennék észre a keresztényeket, ha a szépség és az igazság hírnökeiként ismernének bennünket, nem pedig az elítélés és a gyűlölet hírnökeiként?


Őrizzük meg a békét. Csak az Újszövetségben szó szerint több száz vers szól a békéről, a harmóniáról és az egységről. „Igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével.” (Efézus 4:3). A béke értékes, de ebben a drámákkal teli, szenzációhajhász kultúrában súlyosan alulértékelt. Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy odafordítsuk a másik orcánkat is, vagy hogy hallgassunk, amikor éget bennünket a szó. Nekünk azonban nem olyanoknak kell lennünk, mint a világ, hanem másnak: „Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Róma 12:2).


Őrizd meg az identitásodat! Soha a világtörténelemben nem volt még ilyen nyomon követhető, számszerűsíthető, pontosan mérhető módja az értéked értékelésének, mint a közösségi média korában. Ha tudni akarod, mennyire fontos, szép vagy népszerű valaki, csak nézd meg a közösségi médiában a követőit. Tudni akarod, mennyire vagy csinos azon a szelfin, amit az előbb készítettél? Nos, hány lájkja van? Ma már egy számot rendelnek ezekhez az értékekhez, amelyek korábban önkényesek voltak. A közösségi média formálja a kultúránkat, és felneveli a közösségi média bennszülöttjeinek generációját, akiket „Like generációnak” neveznek. Nem szabad hagynunk, hogy a közösségi médiajelenlétünk határozza meg az értékünket. Isten gyermekei vagyunk, és életünk Krisztusban van elrejtve (Kolossé 3:3). Ez a mi identitásunk.


Védd meg a hírnevedet! „Többet ér a jó hírnév a nagy gazdagságnál, a jóindulat jobb az ezüstnél és az aranynál.” (Példabeszédek 22:1). A hírnév követ téged. Amit az interneten mondasz és teszel, az nem magánügy vagy múló dolog. Az nyilvános és állandó. Hitelesen kell élnünk az életünket, hogy az, akinek a közösségi médiában ábrázolnak minket, mindig azt tükrözze, hogy kik is vagyunk valójában.


Az általános szabály, amikor bármilyen típusú kommunikációról vagy interakcióról van szó, a következő: SZERETET. A szeretet számít, és ennek kell lennie az egyetlen motivációnknak. Ez az első és legfontosabb parancsolat: „Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.” (Máté 22:37).

Ajánlott Írásaink: