4 Mód, Ahogyan Az Imádkozás Segít A Stresszoldásban:

Ma már számos módja van a stressz enyhítésének – nyugtató alkalmazások sokasága, jóga, meditáció és tudatossági tréningek is vannak. A bizonytalan világban a stressz szintje sokunk számára továbbra is magas, de a jó hír az, hogy van egy erőteljes eszköz bennünk, amely összeköt minket minden erő forrásával: az ima. Hogyan használhatjuk az imát a stresszoldásra?

Íme néhány hasznos tipp, amelyek saját többéves gyakorlatomon alapulnak, és amiről a Biblia is biztosít bennünket.

1. Higgy az ima érvényességében

Ahhoz, hogy az imát stresszoldásra és új, tartós nyugodt időszakok elérésére használjuk, valóban hinnünk kell abban, hogy az ima működik. Érdekes kérdés, amit feltehetünk magunknak: „Hiszem-e, hogy Isten minden egyes imámat meghallgatja?”. Ez egy nagyon alapvető, de fontos kérdés. Ha a válaszod igen, akkor ez reménnyel és bizalommal kell, hogy eltöltsön téged.

Okod van rá, hogy így érezd: az 1Jn 5,14-15 feltárja: „Az a bizalom, amellyel iránta vagyunk, azt jelenti, hogy bármit kérünk is akarata szerint, meghallgatja. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat bennünket, tudjuk azt is, hogy amit kértünk, azt már meg is kaptuk.”

A Biblia tele van olyan emberekkel, akik hisznek abban, hogy Isten meghallgatja imáinkat. Ugyancsak hemzseg a kifejezetten a stresszre és a szorongásra vonatkozó imáktól. Gondoljunk csak arra, hogy min mentek keresztül az ószövetségi emberek: negyven évig vándoroltak a sivatagban, rabszolgaság, háború, korai halál különböző okokból. Beszéljünk a stresszről! A korai hívők, akik először ismerték Istent Jahvénak, hihetetlen stressznek voltak kitéve, és folyamatosan emlékeztették őket, hogy forduljanak Istenhez.

És Isten hűséges volt, amikor a prófétákon keresztül szólt a stresszükhöz. A Józsué 1:9-ben ezt olvassuk: „Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz.”

A Zsoltárok 121:1-2 emlékeztet: „Zarándokének. Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta.”

A stressz mindig is állandó volt, Isten pedig mindig is jelen volt.

2. Légy személyes, és légy konkrét

Amikor stresszes vagy és imádkozol, ne felejtsd el kiteregetni a gondjaidat. Bár Isten ismeri őket, mégis hasznos, ha az Úr elé helyezed őket – így adsz nekik formát és tartalmat, ahelyett, hogy csak az aggodalom általános sötét felhője lennél. Néha a szorongás az éjszaka folyamán is felgyülemlik, mivel harcolunk a pihentető pihenés ellen, hogy csak egy kicsit többet aggódjunk, mielőtt az új nap felvirrad! Reggel azonban gyakran a perspektíva veszi át az irányítást, és a dolgok egy kicsit jobban néznek ki. Ugyanígy van ez azzal is, ha Isten elé tárjuk gondjainkat és aggodalmainkat. Beszélj úgy az Úrhoz, mint az „Abbádhoz” (az arámi nyelvben ez a kifejezés nagy szeretetet, közelséget és kedvességet jelent).

Ha nem tudod szétválasztani a gondjaidat, kérd meg Istent, hogy nézze meg az egész zűrzavart, és legyen jelen. Ő megérti! Mondd el Istennek, hogy rendkívül szorongsz, és hívd meg Őt a stresszviharod közepébe.

Ne feledd, a mi Istenünk személyes Isten. Soha nem kell megjátszanunk magunkat előtte. Azért küldte le egyetlen fiát, Jézust emberi alakban, hogy legyen valaki, aki egyedülálló módon megért minket, ugyanakkor ugyanolyan isteni. Bármilyen módon kapcsolatba léphetett volna velünk, de Ő úgy járt közöttünk, mint egy közülünk. Velünk akar lenni, jó és rossz időkben egyaránt. Emlékezz erre, és találj örömöt benne!

A Máté 21:22 megerősíti: „És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.”

3. Nyugtató imaminták kifejlesztése

Sokan nap mint nap állandó stresszel, sőt bénító szorongással küzdenek. A szorongás sokak életében valós és állandóan jelenlévő tüske, és megérdemli, hogy komolyan vegyük, és alapos figyelmet szenteljünk neki, és ha a szorongás kezelhetetlenné válik, keressük a megfelelő segítséget. Több olyan embert is ismerek, akinek az életét súlyosan befolyásolja a stressz, és ez kétségkívül nehéz. Régebben én is szenvedtem pánikrohamoktól, így ezt a területet megértem. Kereszténynek lenni nem véd meg az élet problémáitól, de az biztos, hogy segítséget nyújt a küzdelemben!

Egy dolog, amit sokan hasznosnak találnak, az egy minta az imáikhoz. Ha reggel nagyobb a stressz, próbáld meg egy csésze nyugtató teával és a Bibliáddal kezdeni. Vagy vegyél mély lélegzetet az ágyban, és beszélgess az Úrral arról, hogyan szeretnéd, hogy a napod alakuljon, és a konkrét gondjaidról, ahogy fentebb említettük.

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha hajlamos vagy a munkahelyeden aggódni. Tarts szünetet, és keress egy kis időt egyedül; egy gyors sétát az épületben (vagy az otthonodban, ha otthonról dolgozol), vagy időt a pihenőszobában. Tartson fülhallgatót az íróasztalán, hogy egy alkalmazáson vagy a YouTube-on keresztül irányított imát használhasson, vagy hallgasson hittanzenét. Bármi, ami a gondolatainkat az ég felé irányítja, megfelelő perspektívába helyezi a földi helyzeteket: egy csodálatos Isten szeret minket, Ő minden pillanatban velünk van, és egy napon vele leszünk a Paradicsomban.

4. Imádkozzunk a stresszes események előtt

Ugyanúgy, ahogyan tíz percet hagyunk tartalékban arra, hogy sminkeljük magunkat, rendszerezzük az aktatáskánkat, vagy megtisztítsuk a gyerekek arcát, és átfésüljük a hajukat, ugyanúgy hasznunkra válik, ha időt hagyunk az imádságra, belesütjük a napunkba. Különösen egy stresszes esemény előtt, például egy nagy megbeszélés, egy orvosi beavatkozás vagy bármi más, ami stresszel minket. Ha szánunk néhány pillanatot arra, hogy ellazítsuk testünket és elménket, kikapcsoljuk a mobiltelefont, és teljesen megnyitjuk szívünket Isten állandó szeretete és állandó jelenléte előtt, elkezdjük érezni Őt a pillanatban – az eseményen vagy a minket stresszel teli helyzetben belül.

Ugyanúgy, ahogyan egyesek gyakorolják a jógát vagy a meditációt, az ima a koncentráció, a tudatosság és az adok-kapok (kommunikáció és meghallgatás) különleges tulajdonságait veszi fel. Ezt lehet végezni egy zsúfolt metróban összezsúfolódva, egy traktoron utazva, vagy egy templomi padban elhelyezkedve.

Maga Jézus a legszívszorítóbb, teljesen felejthetetlen példája a stresszes esemény – saját keresztre feszítése – előtti imádkozásnak. Az Atya elé vitte magát, és megkérdezte, hogy a fájdalom, a megaláztatás és a gyász pohara elmúlhat-e rajta, és tisztelte az Úr válaszát (Máté 26:39). Ez volt talán a valaha megvalósult legkedvesebb adok-kapok az imádságban, amelynek haszonélvezői mindannyian voltunk.

Bárki, aki valaha is jelentős stresszel és szorongással küzdött – és ez a legtöbbünk, ha nem mindannyiunk -, tudja, milyen nehéz probléma lehet. A stressz végigkanyarog a gondolkodási folyamatainkon, megtöri a koncentrációt, összezavarja a gondolkodást, és még fizikai változásokat is okoz. A mi Istenünk minden helyzetet ismer és megért, és hiszem, hogy Ő különösen gyengéd hozzánk, amikor a modern életet és annak minden kihívását kezeljük. Ő csak arra vár, hogy minden gondunkat átadjuk Neki, és engedjük be Őt a problémáinkba értelmes módon.

Ajánlott Írásaink: