3 Egyszerű És Erőteljes Ima Kezdőknek:

Az imádkozás – az Istennel való kommunikáció – a lelki növekedés létfontosságú és erőteljes módja. Ha még nem sokat imádkoztál, az imaszokás elkezdése ijesztőnek tűnhet, de ez egy élvezetes folyamat lehet. Isten ott találkozik veled, ahol éppen vagy, amikor úgy döntesz, hogy imádkozni fogsz. Ha imádkozás közben megtapasztalod Isten jelenlétének csodáját, az arra ösztönözhet, hogy az imádkozás szokássá váljon az életedben. Íme, miért lehet nehéz a kezdőknek az imádság, és hogyan kezdj hozzá.

Miért lehet nehéz az imádság kezdőknek

Bármilyen új tevékenység elkezdése – beleértve az imádkozást is – nehéz lehet. Lehet, hogy először úgy érzed, kihívást jelent számodra az imádkozás gondolata. Mivel még nem ismered, hogy milyen az imádkozás, lehet, hogy aggályaid vannak a kezdéssel kapcsolatban. Talán aggódsz, hogy nem a megfelelő szavakat fogod mondani, vagy hogy Istent talán nem érdekli, hogy meghallgat téged, vagy hogy nem válaszol az imáidra. Ha azonban úgy döntesz, hogy megpróbálkozol az imádkozással, látni fogod, hogy ezek az aggodalmak kezdenek elszállni.

Csak légy hajlandó megtenni az első lépést, még ha félsz is, és Isten megadja neked a hitet, hogy legyőzd a félelmet, és elkezdj egy új imaszokást. Az imádság tudatosíthatja benned Isten állandó jelenlétét veled. Koncentrálj erre a jelenlétre, hogy legyen bátorságod elkezdeni imádkozni. Ahogy a Józsué 1:9 mondja: „Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz.”.

Hogyan kezdjünk el imádkozni kezdőként?

Elkezdhetsz imádkozni azzal, hogy egyszerűen elmondod Istennek, hogy szeretnél kapcsolatba lépni vele. Ne aggódj amiatt, hogy megpróbálod követni az ima bizonyos formuláit, például a formális nyelvezetet, a mozdulatlan ülést vagy a szemed becsukását. Isten megadta neked a szabadságot, hogy olyan módon imádkozz, ami neked a legjobban megfelel, amíg őszintén próbálsz kapcsolatba lépni vele. „Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság. ” – ígéri a 2Korinthus 3:17.

Isten látja a szívedet. Az 1Sámuel 16:7 feltárja: „Az Úr azonban ezt mondta Sámuelnek: „Ne a külsejét és magas termetét nézd, mert hisz elvetettem. Isten ugyanis nem azt nézi, amit az ember. Az ember a külsőt nézi, az Úr azonban a szívet”. Ha a szíved valóban elszánt arra, hogy időt tölts vele, Isten el fogja fogadni az imáidat. Nem kell csicsás szavakkal próbálnod lenyűgözni Istent. Beszélhetsz Istenhez egyszerűen, ahogyan egy barátoddal beszélnél. Nem kell halkan és óvatosan beszélned, amikor imádkozol. Énekelheted az imáidat, énekelheted az imáidat, vagy akár kiabálhatod is az imáidat.

Nem csak ez, de még csak nem is kell kimondanod az imáidat. Egyszerűen csak csendben gondolhatod őket a fejedben. A Zsoltárok 139:2 azt mondja Istenről: „Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat.” Ha szeretnéd, akár nonverbálisan is kifejezheted imáidat. Alapvetően fogadd el a szabadságot, hogy bármilyen módon imádkozhatsz, ami neked jól esik, és várd el Istentől, hogy szeretettel válaszoljon neked.

3 erőteljes ima kezdőknek

1. A lélegzetvétel ima

Ezzel az imatípussal könnyű kezdeni, hiszen szuper rövid. Azonban nagyon erőteljes! A lélegzet ima elmondása azt jelenti, hogy egy olyan mondatot imádkozol, amelyet ki tudsz fejezni annyi idő alatt, amennyi idő alatt egy teljes lélegzetet veszel – egyszer belélegzel és egyszer kilélegzel.

Bármilyen egyszerű mondatot választhatsz, ami számodra a legjelentősebb. Néhány megfontolandó mondat a következő: „Istenem, mutasd meg, hogy itt vagy”, „Drága Istenem, kérlek, segíts nekem”, „Adj nekem több hitet, Istenem”, „Kérlek, vezess engem, Istenem”, „Istenem, szükségem van arra, hogy érezzem a szereteted”, és „Kérlek, adj nekem reményt, Istenem”. Oszd két részre a mondatodat, amit természetes módon mondhatsz ki és belégzés közben. Nyugodtan mondd el többször is a lélegzeted imáját, meditálva a jelentésén.

2. Az aggodalom leküzdése ima

Ebben az imádságban egy létfontosságú szokásra összpontosítasz, miközben az Istennel való kapcsolatodat építed: aggodalmaidat imává alakítod. Amint egy aggódó gondolat megfordul a fejedben, gyakorold, hogy inkább imádkozz érte, mint hogy aggódj miatta. Minél inkább elengeded az aggodalmaidat, és Istenre bízod őket, annál szorosabbá válhat a kapcsolatod Istennel.

Imádkozhatsz: „Istenem, aggódom [említsd meg az egyik legnagyobb aggodalmadat] miatt. Kérlek, add meg nekem a békédet és a reményedet ebben a helyzetben. Szükségem van a te bölcsességedre is, hogy megbirkózzak vele. Mutasd meg nekem, mit tehetek ebben a helyzetben. Kérlek, tedd meg értem mindazt, amit magam nem tudok megtenni, hogy javítsak ezen a helyzeten. Istenem, hiszem, hogy segíteni akarsz nekem ebben. Most átadom neked ezt a helyzetet, és bízom benned, hogy kezeled. Legyen meg a te akaratod ezzel kapcsolatban. Segíts, hogy megmaradjon bennem a béke és a remény tőled, miközben erre gondolok. Köszönöm!”

3. Az Úr imája

Jézus mindannyiunknak egy mintaimát adott az Úr imája néven ismertté vált imádságon keresztül, amelyet a Biblia Máté és Lukács evangéliumában ír le. A Máté 6:9-13 így jegyzi fel, ahogyan Jézus megosztja imáját: „„Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.””

A Lukács 11:2-4, így jegyzi fel Jézus imáját: „Erre így szólt hozzájuk: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a neved. Jöjjön el az országod. Add meg a szükséges kenyerünket mindennap. Bocsásd meg a bűneinket, amint mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek. És ne vigy minket kísértésbe.”

A Miatyánk végigvezet az imádság azon elemein, amelyeket Jézus a legfontosabbnak tanított: Isten szentségének elismerése, Isten akaratának keresése minden helyzetben, kérni, amire szükségünk van, a megbocsátás keresése, valamint lelki bölcsesség és erő kérése. Ezt az imát egyszerűen közvetlenül is elmondhatod, és elgondolkodhatsz a szavak jelentésén. Vagy az ima egyes részeihez hozzáfűzhetsz néhány rövid személyes gondolatot.

Például, amikor a „Mi Atyánk a mennyekben, szenteltessék meg a te neved” imát imádkozod, akkor dicsérheted és megköszönheted Istennek azt a dolgot, amit az utóbbi időben tett az életedben. Vagy amikor a „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” imát imádkozod, megemlíthetsz konkrét szükségleteket, amelyekkel te vagy más emberek rendelkeznek, és kérheted Istent, hogy gondoskodjon azokban a helyzetekben.

Tartsd észben, hogy az imádság kétirányú kommunikációt foglal magában. Tehát miután beszéltél, hagyj időt a meghallgatásra is. Figyelmedet teljesen összpontosítsd Isten üzeneteinek befogadására, és figyeld meg, milyen gondolatok jutnak eszedbe. Számíts arra, hogy Isten a legjobb módon, a legjobb időben válaszol az imáidra, mert nagy szeretete van irántad.

A kezdőknek szóló ima elsőre kihívásnak tűnhet. De ahogy elkezded gyakorolni az imádkozást, a felfedezett csoda arra fog inspirálni, hogy folytasd az imádkozást.

Minél többet imádkozol, annál inkább megtapasztalod azt, amit a Zsoltárok 16:11 leírása szerint az történik, amikor az emberek időt töltenek Istennel: „Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.” Az imádságon keresztül mindig van mit felfedezni Istenről, ezért élvezd a folyamatot, és várd a csodálatos kalandokat az út során!

 

Ha tetszettek ezek az imák, akkor nézd meg a 35 esti imánkat is, amelyekből garantáltan rengeteget tanulhatsz!

Ajánlott Írásaink: