7 Mód, Ahogyan Az Imádság A Napi Rutinod Része Lehet:

Emlékszem, mennyire kényelmetlenül éreztem magam az ima fogalmával kapcsolatban a keresztény hitem korai szakaszában. Kínosnak éreztem, hogy mások előtt hangosan imádkozzak. Nem tudtam, mit mondjak. Van-e helyes vagy helytelen módja az imádkozásnak? Amikor hallgattam az embereket, úgy tűnt, hogy egyesek csak folytatták és folytatták. Mások nagyon formálisan beszéltek az imáikban, sok „te” és „ó, én kis gyermekeim”. Aztán néhányan lényegében pletykáltak az imáikban (ó, Istenem, segíts Susynak, aki ezt, azt és azt tette). És persze voltak olyanok is, akik étkezés közben imádkoztak egy általános és ismétlődő imával, inkább megszokásból, mint bármi másból. Vagy a „szabadulj a börtönből” kártya, tudod, a „ki nem mondott” imakérés. Azon tűnődtem, vajon ezt akarja Isten? Ez lenne az ima?

Az imádság helyes módja

Gyorsan előrehaladtam 14 évet az Istennel való együtt járásban és a szolgálatban, és manapság már sokkal másképp tekintek az imádságra. Most már rájöttem, hogy az ima összeköti a szívemet Isten szívével az Ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Az ima az, ahogyan az Istennel való kapcsolatunkat erősítjük – és ez nem csak a hitem fontos része, hanem az egyik leglényegesebb.

Az ima fegyelmet és következetességet igényel, és nincs helyes vagy helytelen módja az imádkozásnak. Az imaéletem akkor változott meg, amikor felhagytam azzal, hogy megpróbálom utánozni a körülöttem élőket, és egyszerűen beszélgetésbe kezdtem Mennyei Atyámmal. Nevettem Istennel, sírtam Istennel, kérdőre vontam Istent, örültem Istennel, gyászoltam Istennel, és minden, ami a kettő között van.

Íme hét tipp, ami segít abban, hogy az ima rutinjának szenteld magad:

1. Készíts listát.

Könnyebb emlékezni az imádkozásra, ha van egy látványterved azokról a dolgokról és emberekről, akikért imádkozhatsz. A régi mondás, miszerint „szem elől tévesztve, eszedbe sem jut”, igaz az imaéletünkre. Ha van egy listánk valahol, például a hűtőszekrényen, egész nap látni fogjuk, így könnyebben eszünkbe jut, hogy imádkozzunk.

2. Állítsunk be időzítőket a telefonunkon.

Hasznos lehet, ha az imádkozás rutinjának kialakításakor időzítőket állítunk be a telefonunkon, amelyek a nap folyamán elindulnak. Így minden alkalommal csak néhány percet szánhatsz az imádkozásra. Nem számít, hogy hányat állítasz be, tedd azt, ami a napirendeddel összhangban van, és kezdd legalább egy párral. Adj az időzítőnek egyedi csengőhangot, hogy tudd, erre való.

3. Minden étkezésnél szánj rá néhány percet.

Akár az ételek felett imádkozol, akár a hálaadásra összpontosítasz, vagy csak a napodról imádkozol, remek módja annak, hogy az étkezések mellett imaórát is kialakíts, és ezzel rutint szerezz. Mivel tudod, hogy minden nap legalább néhányszor enni fogsz, ezzel a tippel garantáltan naponta imádkozol.

4. Imádkozz minden reggel, mielőtt felkelsz az ágyból, és minden este, mielőtt lefekszel aludni.

Megesett már veled is, hogy „bal lábbal keltél fel”? Ha kialakítasz egy olyan rutint, hogy imádkozol, mielőtt a lábad a padlóra ér, az segíthet abban, hogy jól induljon a napod. Ha ezt lefekvés előtt imával folytatod, az segít abban, hogy a lehető legjobb módon fejezd be a napodat. A lefekvés előtti imádkozás békével tölthet el, lecsendesítheti a szorongó gondolatokat, és segíthet abban, hogy nyugodtabban aludj.

5. Beszélgess Istennel, amikor vezetsz.

Életünk nagy részét vezetéssel töltjük, ezért ha kialakítjuk a vezetés közbeni imádkozás szokását, az sok alkalmat teremt az imádkozásra (és segít egy kicsit visszaszorítani a közúti dühöngést).

6. Hozz létre egy elszámoltathatósági csoportot.

Ha van egy vagy öt barátod, hozz létre egy elszámoltathatósági csoportot. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy csoportos sms-szál létrehozása, és az imakérések és dicsérő jelentések megosztása. Kérdezzétek meg, hogyan imádkozhattok egymásért, és ellenőrizzétek, hogy szakítottatok-e ma időt az imádkozásra. Nincs erősebb, mint egy szívben és lélekben egyesült, imádkozó barátok csoportja.

7. Vezess naplót.

Minden nap szánj néhány percet arra, hogy naplóban vezesd a gondolataidat és beszélgess Istennel. Ezt a helyet arra is felhasználhatod, hogy nyomon kövesd, miért imádkozol, és megünnepelheted azokat az imákat, amelyekre Isten már válaszolt. Azokon az imákon való elmélkedés, amelyeket Isten már meghallgatott, még a legnehezebb időszakban is lángra lobbantja a hitet. Emlékeztet Isten hűségére, és reménnyel tölt el minket, bármi is legyen az, amivel aznap szembenézünk. A napló kincset érő emlékként is szolgálhat a szeretteink számára az elkövetkező generációk számára.

Függetlenül attól, hogy milyen módszereket használsz, arra bátorítalak, hogy szándékosan erősítsd az imaéletedet. Arra is emlékeztetnélek, hogy az ima kétirányú beszélgetésnek van szánva. Ha minden időnket beszéddel töltjük, akkor elszalasztjuk a lehetőséget, hogy meghalljuk, mit akar Isten mondani. Mindenképpen szánj időt arra, hogy imádkozás közben figyelj, és minden nap tölts időt csendben az Úr előtt.

Ajánlott Írásaink: