5 Fontos Dolog, Amit Tudnod Kell, Hogy A Diétád Ne Menjen A Hited Kárára:

Előfordult már, hogy belenézett a tükörbe, és nem tetszett, amit látott? Lépett már rá a mérlegre, és kapkodta a fejét a nagyobb szám láttán? Nézett már meg egy képet magáról, és gondolta, hogy „kövérnek tűnök”?

A probléma az, hogy annyira belénk ivódott a kultúránkba, hogy a jó megjelenés azt jelenti, hogy vékonynak kell lennünk, hogy nehéz elégedettnek lenni. A világ ránk néz, és egy pillanat alatt eldönti, hogy ki vagy: kövér, vékony, erős, izmos, körte alakú, alma alakú, vaskos vagy sovány.

Minden diéta vékonyabb és tökéletesebb testet ígér. Egészségesebbet. Egy magabiztosabb énedet. De egyik sem ígér egy mély, örökké tartó képet magadról, amely soha nem változik, függetlenül attól, hogy hány kiló vagy, vagy milyen szögből készült egy bizonyos kép.

Az isteni egészség kulcsai

Az egyetlen módja annak, hogy valóban egészséges legyél testben és elmében egyaránt, ha egy olyan belülről kifelé irányuló megközelítésre összpontosítasz, amely először a lelki egészségedet célozza meg. Mert az, hogy hogyan látjuk magunkat, az alakítja, amit magunkról gondolunk. És amit magunkról gondolunk, annak soha nem szabad világnézeteken és véleményeken alapulnia, hanem Krisztuson és a benne való identitásunkon kell alapulnia. Ha megértjük, hogy kik vagyunk Krisztusban, akkor ezt a magabiztosságot felhasználhatjuk arra, hogy megcélozzuk azokat a fizikai célokat, amelyeket el akarunk érni.

A diéták megmondják, hogy mit egyél és mit ne, és azt ígérik, hogy „ha minden szabályt betartasz, akkor tökéletes tested lesz”. De Isten egyedileg tervezett minket, és nem mindannyian illünk bele ugyanabba a formába. Nem mindannyian ugyanúgy égetjük el a kalóriákat vagy dolgozunk fel tápanyagokat.

De szilárdan kiállhatunk Isten ígéretei mellett, mert azok nem járnak szabályokkal. Átalakulhatunk elménk megújulása által, és Isten szeretete által bennünk, amelynek hatalma van arra, hogy mindent újjá tegyen.

Ha bízunk Isten Igéjében, akkor biztosak lehetünk abban, hogy bár lehet, hogy nem úgy nézünk ki, mint önmagunk legjobb változata, de Vele arra törekedhetünk, hogy önmagunk legjobb változata legyünk.

Íme 5 dolog, amit tehetsz, hogy elkerüld a diétás kultúra csapdáját:

1. Ismerd fel a belső kritikus hangodat.

„Kövér vagyok, nem vagyok elég vékony, nem vagyok elég vonzó” stb. Cseréld le ezt a kritikus hangot bibliai megerősítésekre, amelyek emlékeztetnek a Krisztusban való identitásodra; arra, hogy ki is vagy valójában. Mondogasd ezeket a szentírási részeket hangosan újra és újra, amíg a belső kritikus el nem tűnik.

Efézus 2:10: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.”

Zsoltárok 139:14: „Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.”

1Mózes 1:27: „Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.”

2Korinthus 5:17: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.”

2. Keressük meg az egészséges egyensúlyt a szélsőségek elkerülésével.

A diéták a korlátozásra és a nélkülözésre összpontosítanak. Ezek hosszú távon több súlyproblémát okoznak, mert szabotálják az étellel és a testeddel való kapcsolatodat. Tudatosítsd, hogy a választás hatalmában áll, amikor arról döntesz, hogy mit eszel, milyen gyakran mozogsz, vagy akár arról, hogy mennyit alszol. Keresd az egyensúlyt ahelyett, hogy egyik végletből a másikba lendülnél.

A Szentírás azt mondja: „„Minden szabad”, de nem minden használ. „Minden szabad”, de nem minden szolgál javunkra.”. 1Korinthus 10:23

3. Válaszd az egészségmegőrzést a lelki istentisztelet egyik formájaként.

Akár olyan ételeket választasz, amelyek tisztelik a testedet, mint a Szentlélek templomát, akár a testmozgást, mint a tested erőben és hajlékonyságban tartásának módját. Amikor az istentisztelet cselekedeteként gondoskodunk magunkról, az egészen új dimenziót ad a döntéseinknek.

3János 1:2: „Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek.”

4. Értsd meg, hogy miért akarsz változni.

Miért akarsz egészségesen élni vagy fogyni? Írd le az összes okot, és elemezd a szándékaidat. Menj mélyebbre annál, hogy csak annyit írj, hogy „fogyni akarok, hogy egészséges legyek”. Az okok elemzésével felismerheted valódi szándékaidat, és elkerülheted a felszínes, nem tartós célokat. Kérd Istent, hogy segítsen neked ebben a folyamatban.

Jakab 1:5: „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.”

5. Ápold a hála hozzáállását a tested iránt.

Igen – még ha most nem is tetszik, ahogy a tükörben nézel ki, ne feledd, hogy az, ahogy kívülről nézel ki, nem az, aki belül vagy. Ha önértékelésünket Krisztushoz rögzítjük, akkor magabiztosak lehetünk önmagunkban, még akkor is, ha nem tetszik a tükörkép, amit látunk. És ha hálásak vagyunk azért, amink van, az segít nekünk, hogy úgy gondoskodjunk magunkról, hogy az támogassa az egészségmegőrzési szándékainkat.

1 Sámuel 16:7: „Ne a külsejét és magas termetét nézd, mert hisz elvetettem. Isten ugyanis nem azt nézi, amit az ember. Az ember a külsőt nézi, az Úr azonban a szívet.”

Ajánlott Írásaink: