5 Keresztény Tanács A Munkához, Amivel Elkerülheted A Stresszt És A Legjobb Önmagaddá Válhatsz:

Hiába áll egy átlagos munkahét papíron 40 órából, de gyakran a szívünkben és a fejünkben visszük haza a munkánkat a felesleges stressz, a manipuláció, a hazugságok és más rossz viselkedés miatt, amit a vezetőink vagy a munkatársaink tanúsítanak.

A munkahelyi szabotázs szívás, de vannak megoldások a Bibliában, amelyek segíthetnek. Mielőtt jobban belemerülnénk, beszéljünk arról, hogy mi nem munkahelyi szabotázs.

Rossz csapattag vagy ha:

  • Későn jössz be a munkahelyedre, későn jössz vissza az ebédből, korábban távozol a munkából…
  • Csak annyit teszel a munkádból, hogy azt mondhasd, hogy „ott voltál”…
  • Folyamatosan szükséged van egy munkatársra, hogy felvegye a fonalat, vagy „fedezzen”…
  • Közismert vagy arról, hogy több problémát okoz a vezetőségnek, mint megoldást…

…és úgy érzed, hogy szabotálnak a munkahelyeden? Nem. Nem szabotálnak – egyszerűen csak nem úgy végzed a munkádat, ahogyan „az Úr is” (Kolossé 3:23-24), és érzi a nyomást, hogy változtasson. Nem „az ellenség támad”, hanem önmagadat szabotálod. Nem jó érzés, ha nyomást gyakorolnak rád.

Most pedig azoknak, akik kiválóságban dolgoznak, és külső munkahelyi szabotázst tapasztalnak, íme néhány tipp:

1. Ismerjétek fel, hogy nem hús-vér emberek ellen harcoltok.

A biztos módja annak, hogy bármilyen csatát elveszítsünk, ha rossz ellenséggel harcolunk. Amikor munkahelyi szabotázzsal foglalkozunk, Krisztus követőiként kudarcra és/vagy eredménytelenségre kényszerítjük magunkat, amikor félreértjük az igazi ellenségünket.

Megértem – nehéz ránézni arra a munkatársra vagy vezetőre úgy, hogy meglásd bennük a valódi problémát, és ne csak közvetlenül rájuk neheztelj. De nem szabad elfelejtenünk, hogy „Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.” (Efézus 6:12) mindenütt ott leselkednek az életünkben. És mi lehetne jobb hely az ördög számára, hogy háborút folytasson, mint az a hely, ahol időnk nagy részét töltjük, az a hely, amely megélhetésünk és pénzügyeink alapját jelenti?

Bármennyire is megsértődsz és dühös vagy, alkalmazd Jézus vérét a lelki gonoszságra, és Isten kegyelmét a munkatársadra vagy a vezetődre. Állj teljes fegyverzetben, Isten fegyverzetében a fejedelemségek ellen – az Úr meg fogja dorgálni a munkahelyi békességed felfalóját (Malakiás 3:11). Imádkozz az elkövetőd üdvösségéért, hogy Isten változtassa meg a szívét, gyógyítsa meg abból a károsodásból, amely arról tájékoztatja, hogy rendben van, ha rosszul bánik másokkal.

2. Ne beszélj túl sokat a munkahelyeden.

Beszéljünk arról, hogyan öntünk benzint a tűzre! Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha munkahelyi szabotázzsal szembesülsz, hogy elmondod másoknak a munkahelyeden, hogy mit érzel. A következő legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha rossz személynek vagy személyeknek mondod el a munkahelyen.

A legbiztonságosabb hely a szavaidnak most Isten füle hallatára. Mondd el Istennek, mit érzel igazán, ott, ahol fáj – nem mindenkinek a munkahelyeden, aki meghallgat. Vidd a dühkitörésedet az Úrhoz – Ő tudja kezelni! Ha Isten engedélyt ad rá, beszélj egy bölcs, megbízható bizalmasoddal a munkahelyeden vagy azon kívül. Igen, mindannyiunknak szüksége van néha arra, hogy levegőt vegyünk, elvégre a dolgok magunkban tartása károsan befolyásolhatja a fizikai, mentális és érzelmi egészségünket.

3. Ne vágj vissza ellentámadással.

Soha ne használd ellenük a munkatársadról vagy a vezetődről szerzett belső tudást megtorlásként. Ne feledd, hogy ez a világ üzleti életének a módja, és az emberek nem fogják megérteni, miért nem vágsz vissza – de gonoszért nem fizetünk rosszat rosszért. Jézus népe jóval győzi le a rosszat (Róma 12:17-21).

Tehát, ha annak, aki gondot okoz neked, valaha is segítségre van szüksége, és megvan hozzá az eszközöd vagy a tudásod – segíts neki! Mutass szeretetet és kedvességet az ellenségednek. Ők nem fogják tudni, mi ütött beléjük, de azt tudni fogják, hogy nem azzal ütötted meg őket, amit megérdemeltek. És ezért Isten megjutalmaz téged.

4. Ismerd meg a munkáltató konfliktusmegoldási protokollját.

A humánerőforrás-osztálya csak egy erőforrás. Keresse meg a HR-képviselőjét, és kérjen bizalmas útmutatást a konfliktus kezeléséhez. Általában van valamilyen protokoll vagy folyamat, amely segít a munkavállalóknak feldolgozni a problémáikat. A konfliktusmegoldás során legyen nyitott mindenre, amit jobban is csinálhatott volna – előfordulhat, hogy az elkövető mögött félreértés vagy téves felfogás áll a háttérben, amelynek tisztázásához egy harmadik félre van szükség. Legyen őszinte, és maradjon nyugodt a folyamat során.

5. Búcsúzzon el méltóságteljesen.

Ki vagy rúgva. Legyőzöttnek érzed magad, talán bántalmazva, és úgy tűnik, hogy ők győztek. Ez nem igazságos. Mégis, még az igazán lesujtó helyzetben is emelt fővel, méltósággal és tisztességgel távozz.

Ami igazságtalan vereségnek tűnik, az valójában a te javadat szolgálja (Róma 8:28). Az, hogy elbocsátanak a munkahelyedről, az utolsó dominó ahhoz, hogy végre felhasználhasd a tudásodat és a képességeidet egy sikeres vállalkozás elindításához?

Számomra pontosan ez a forgatókönyv volt az ugródeszka az ígéret földjére. Miután igazságtalanul elbocsátottak, átirányítottak a vállalat egy másik területére. Ezen a területen a vezetőség az én tudásommal és képességeimmel rendelkező személyt keresett, és előléptetett minden csinnadrattával, sípszóval és az általam kívánt fizetéssel!

Te is hagyod, hogy szabotáljanak az ígéret földjére vezető úton? A kulcs az, hogy méltósággal és jó hírnévvel hagyd el a fogságban töltött időszakodat.

Ajánlott Írásaink: