A Keresztény Élet A Csapatmunkáról Szól, Ne Vágj Bele Egyedül:

Azt hiszem, mindannyiunkban van valami, ami azt mondja, hogy meg tudunk állni a saját lábunkon – hogy nincs szükségünk másokra. A legfiatalabbaktól a legidősebbekig, sokunkban él az a mentalitás, hogy a dolgokat egyedül csináljuk. Önellátók és függetlenek kell hogy legyünk.

Egyszer hallottam egy sportolót, aki azt mondta: „Nagyszerű csapatunk lenne, ha nem lennének csapattársaim”. Igen, csapatról beszélünk, de értékeljük az önzést. Ez nem csak a sportban történik, hanem a lelki életünkben is. Isten szeretete nem csak rajtam múlik? Igen és nem.

A keresztény élethez egy közösség kell

Igen, valóban szeretned kell Istent teljes szívedből. Nem, ezt nem tudod egyedül megtenni. Ne ess az elszigeteltség csapdájába. A keresztény élet élése egy „mi” dolog, nem pedig egy „én” dolog. Van egy nagyszerű afrikai közmondás, amely kimondja,

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messzire akarsz menni, menj társaságban.”

Az elszigeteltség a keresztények csendes ellensége. De ne keverjük össze a magányt és a csendet az elszigeteltséggel.

Az elszigeteltség lényege, hogy „Egyedül is meg tudom élni a hitemet, és nincs szükségem senki segítségére”. Az elszigeteltségben büszkeség rejlik. Elkezdjük azt hinni, hogy saját erőnkből is meg tudjuk élni a hitünket. Amint eltávolodunk azoktól, akik a legjobban ismernek minket, a számonkérés hiányában elkezdődnek a kisebb (és nagyobb) változások. Az elszigeteltség elhiteti az emberekkel, hogy a bűnt következmények nélkül elkövethetik.

Dávid király is így gondolkodott, amíg Nátán próféta fel nem bukkant (2Sámuel 12). Az elszigeteltség azt is elhiteti velünk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik egy adott bűnnel, problémával, nehézséggel vagy függőséggel küzdenek. Elkezdjük azt hinni, hogy senki más nem fog megérteni minket, tehát miért kellene megnyílnunk és segítséget kérnünk? Azt gondoljuk, hogy ha elzárkózunk a problémáinktól, akkor megfékezzük azokat.

Az elszámoltathatóság a barátunk

A számonkérhetőség nagyon fontos a keresztény életben. Megállítja az elszigetelődés bűnét. Bár az „elszámoltathatóság” szó nem szerepel a Bibliában, Krisztus és tanítványai jól modellezték ezt, és számos vers mutatja meg ennek értékét. Még a tanítványokat is párosával küldték ki.

Az elszámoltathatóság áldása lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb tisztasággal és szenvedéllyel éljünk Krisztusért. Őszintén szólva, nem tudom, hogy életben tudnánk-e maradni, ha nem lennének azok az emberek, akik figyelnek ránk és a sorsunkat a szívükön viselik. Szükségünk van arra, hogy egy testvér Krisztusban az arcunkba kapjon, és megbizonyosodjon arról, hogy azt tesszük, amit vállaltunk (naponta időt töltünk az Úrral, minőségi és mennyiségi időt a családdal, bölcs pénzügyi döntéseket meghozása, és testünk edzése).

Ha nincs ilyen ember az életedben, vigyázz! Teljesen ki vagy téve az elszigeteltségnek! Ne hidd, hogy tudsz Krisztusért élni anélkül, hogy kapcsolatban lennél bárkivel. Éld a keresztény életet úgy, ahogyan azt meg kell élni – mint egy csapatos sportot.

Nézz magadba és gondolkodj el ezen az 5 fontos kérdésen:

  • Miért gondolják oly sokan, hogy a keresztény élet egyéni dolog? Honnan ered ez a gondolkodás?
  • Van elszámoltatható társad? Hogyan segítettek mások a lelki utadon?
  • Milyen más bibliai példák jutnak eszedbe, ha a számonkérhetőség hiányára gondolsz?
  • Miért olyan könnyű az elszigeteltség, és miért olyan nehéz az elszámoltathatóság?
  • Miért van erő abban, ha egy másik embernek megvallod a bűneidet?

Ajánlott Írásaink: