Tippek A Stresszoldásra: Mit Mond Jézus A Pihenésről?

Az önsegítő könyvek már alig férnek el a polcon. A podcastok gyűjteménye végtelen. A magazinok tele vannak velük. Mivel? A belső béke keresésével. Nem is véletlen, elvégre kifejezetten népszerű ez a téma ezekben a rohanó időkben. Ki tehát a legjobb tanácsadó, ha meg szeretnéd találni a belső békét? A válasz talán meglep: Jézus! Miért Jézus? Mit mond Jézus a ezekről a dolgokról? Nos, valójában elég sokat.

Jézus a pihenésről

Jézus élete nagyon elfoglalt. Mindig emberek veszik körül. Gyakran olyanok, akiknek az elvárásai az egekbe szöknek. Ez bizonyára kimerítő lehetett. Jézus mégis kitartott. Mit mond Jézus a pihenésről? Mi az ő „titka”?

Aki azt hiszi, hogy Jézus mindig 100%-on pörgött, az téved. Jézus rendszeresen megnyomta a szünet gombot. Ha elolvasod a Bibliában a Jézusról szóló történeteket, valóban jó tippeket fedezhetsz fel a stresszoldásra.

Tippek a stresszoldáshoz

1. Tölts egy kis időt egyedül

Jézus időről időre elszigeteli magát. Gondoskodik arról, hogy egyedül legyen. Egy időre nincsenek emberek, és nincsenek elvárások. Még mielőtt megkezdené küldetését, először 40 napra elvonul a sivatagba, hogy Istenre koncentráljon. Többször olvashatjuk, hogy Jézus magányos helyet keres, ahol imádkozhat és megpihenhet.

Példák:

 • Jézus kora reggel keresi a csend pillanatát.
 • Az emberek egy pillanatra sem hagyják egyedül Jézust. Mindannyian hallani akarják a szavait és csodákat akarnak látni. Szándékosan elhajózik egy csendes helyre, hogy kikapcsolódjon. Sajnos nem mindig adatik meg neki ez a pihenés.
 • Közvetlenül az elfogása előtt Jézus elzárkózik a csoporttól. Imádkozni akar. Arra kéri barátait, hogy maradjanak ébren és várják meg.

2. Jó barátokat gyűjts magad köré

Jézus jó baráti társaságot szervezett maga köré. Mindig vannak körülötte olyan emberek, akikkel beszélgethet, akik segítik és megvédik őt. És akik együttműködnek ugyanabban a küldetésben.

Példa:

 • Jézus arra kéri a körülötte lévőket, hogy tartsanak vele az útján.

3. Kérj segítséget

Jézus messze nem csinál mindent maga. Amikor segítségre van szüksége, egyszerűen csak kér. Legyen szó ételről, alvóhelyről vagy szállításról. Mindezt kiszervezi a barátainak.

Példa:

 • Jézus megkéri a barátait, hogy szerezzenek egy szamarat.

4. Ne csinálj gödröt a szívedből

Jézus nagyon világosan fogalmazza meg, hogy mit gondol. Az embereket saját felelősségükre szólítja fel, és kimondja, ha valami miatt felháborodik.

Példa:

 • Sok szülő szeretné, ha a gyermeke is találkozna Jézussal. A barátainak ez nem tetszik, és elküldik a gyerekeket. De Jézus nagyon világosan fogalmaz, hogy mit akar. Hadd jöjjenek azok a gyerekek hozzám.
 • „Milyen álszentek vagytok!” Jézus ezt néha egyenesen az arcukba mondja. Mint itt, amikor folyamatosan ragaszkodnak ahhoz, hogy fontos a törvény megtartása.
 • Ismét képmutatóknak nevezi a vallási vezetőket. Egy csodát kérnek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy igazat mond. Jézus ezt nem veszi be.

5. Ne hagyd, hogy mások az őrületbe kergessenek

Az emberek, különösen a vallási vezetők gyakran megpróbálják kigúnyolni Jézust. Hogy nehéz kérdéseket tegyenek fel neki, vagy hogy pellengérre állítsák. Jézus azonban nem megy bele ebbe. Gyakran átlát a másik szándékán, és nem hagyja magát félrevezetni.

Példa:

 • A vallási vezetők gyakran tesznek fel Jézusnak nehéz kérdéseket, például a válásról. Azt remélik, hogy a törvény ellen fog szólni, és így rossz prófétának fogják kikiáltani.
 • Az adófizetéssel kapcsolatos trükkös kérdéssel a vezetők azt remélik, hogy kicsalogatják Jézust a sátorból. Ha azt mondja, hogy nem szükséges adót fizetni, akkor bíróság elé állíthatják. De sajnos… Jézus nem dől be ennek.
 • Egy másik fontos tanács ebben a kérdésben: ne a másik emberre koncentrálj. Ne ítélkezzünk olyan szigorúan a másik ember felett. A másik emberre haragudni rengeteg energiát vesz el. Teljesen elragadhat a másik ember igazságtalansága, ez miatt pedig szem elől téveszted önmagadat.

6. Ne ragadj le a szabályok betartásánál.

Mielőtt ezt rosszul olvasnád, Jézus nem az, aki arra buzdít, hogy csak úgy megszegj minden szabályt. De Jézus az, akit nem korlátoznak a szabályok. Ő átlát az írott szövegen. Ő az emberiség jólétét nézi. Szabályokat nem a szabályok kedvéért kell betartani… Ő sem ezt teszi. A szabályoknak értelmet kell adni.

Példa:

 • A szombat a zsidók szent pihenőnapja. Senki sem dolgozhat, mindenki pihen. Ez néha a végletekig megy. Amikor Jézus szombaton a barátaival végigsétál egy búzamezőn, a barátai gabonát szednek a búzából, hogy megegyék. A vallási vezetők azonnal megszólítják őket emiatt. Nem szabad ezt tenniük! Jézus élesen fogalmaz, és azt mondja: „A szent pihenőnap az emberek számára lett teremtve. Nem pedig fordítva: az emberek nem a szent pihenőnapra lettek teremtve”.

7. Ne mondj mindig azonnal IGEN-t

Jézus rendszeresen azt mondja: nem. Sokan hívják őt. Akár azért, hogy jöjjön el hozzájuk, akár azért, hogy csodákat tegyen. Jézus tudatosan választja meg, hogy elmegy-e valahová vagy sem. Nem válaszol minden kérésre azonnal. Vagy csak egy általa választott pillanatban.

Példák

 • Jézus egyik barátja beteg. A barátai folyton kérdezgetik, hogy mikor jönne, de ő nem szalad azonnal a barátjához. Ő várakozik. Túl sokáig. Lázár meghal. De Jézusnak más terve van. Sokkal nagyobb csodát akar tenni. Visszahozza Lázárt a halálból.
 • Amikor az emberek felfedezik, hogy Jézus csodákra képes, elkezdenek sorba állni. Mindenki aki beteg, meg akar gyógyulni, de Jézus nem gyógyít meg mindenkit, aki keresztezi az útját. Például amikor a bethesdai forráshoz érkezik. Egy különleges vízforráshoz, amelyről az emberek azt hitték, hogy gyógyító ereje van. A hely tele van beteg emberekkel. Jézus mégis csak egy embert gyógyít meg, és nem mindenkit.

8. Ne a körülményeidre koncentrálj, hanem távlatokban gondolkodj.

Jézus mindig a nagy egészet tartja szem előtt. Túlnéz azon az egy pillanaton. Túl azon az egy megjegyzésen vagy azon az egy személyen. Nem él félelemben, mert előre tekint.

Példa:

 • A végső példa a vihar a tavon. Vihar van, és a csónak, amelyen ő és barátai vannak, majdnem tönkrement. A barátai felkiáltanak. És Jézus? Ő alszik. Ha már Jézusról és a pihenésről beszélünk… Ez valóban nagyon békés, viszont ez nem azt jelenti, hogy elhagyja a barátait. Nem, éppen ellenkezőleg, meg akarja tanítani őket arra, hogy a vihar elmúlik, és ez csak egy pillanatnyi probléma.

9. Éld ki a szenvedélyedet

Jézus küldetése természetesen hihetetlenül nagy volt, és őszintén szólva nem hasonlítható össze a mi álmainkkal és céljainkkal. Mégis van ennek is egy kulcsa. Jézus 100%-ig meg volt győződve az üzenetéről és az életcéljáról. Ezért volt hajlandó mindent feladni. Az ő küldetése nem az volt, hogy minél sikeresebb legyen. Nem az, hogy minél több pénzt keressen, hanem hogy az embereket közel vigye Istenhez. Ez volt a szenvedélye. Hogy megbocsátást hozzon az embereknek.

Példa:

 • Élete végén könyörög Istenhez, hogy ne haljon meg. Mégis kitart küldetése mellett, és bízik Istenben, hogy igazságot szolgáltat.

10. Szánj rendszeresen időt Istenre

Az utolsó tipp valójában a legfontosabb mind közül. Valójában ennek a tippnek kellene lennie az első számúnak. Ez a tipp azért van a 10. helyen, mert mindent magában foglal. Az összes tipp és az összes példa abból ered, hogy Jézus időt töltött Istennel. A döntések, amelyeket Jézus hozott, a történetek, amelyeket megosztott, a barátok, akiket választott, a csodák, amelyeket tett; ezek mind Istenben találják meg a forrásukat. Minden, amit Jézus a pihenésről tud és tanít nekünk, Istentől származik.

Jézus nem egy „zen” mester

Ezek a stresszoldó tippek nem arra szolgálnak, hogy Jézust valamiféle „zen” mesterré tegyük. Jézus üzenete biztosan nem az volt, hogy a pihenésre és a boldogságra koncentrálj az életedben, vagy hogy a Jézusban való hit megóv a stressztől és a csapásoktól. A kulcs az Istennel való kapcsolatban van. Jézus ott találja meg a békét és az erőt, hogy a végletekig menjen, hogy az ellenállás ellenére is folytassa.

Ajánlott Írásaink: