Mit Mond Jézus Az Imádkozásról? Itt A Bibliai Válasz:

„Nem akarok többé félni.”

„Az élet a földre visz, de dönthetsz úgy, hogy újra felemelkedsz.”

Hallottad már ezt az idézetet? Nem, ez nem a Bibliából származó kijelentés. Hanem a Karate Kölyök című világhírű filmből. Egy fiatal srác Kínába költözik, és ott megfélemlítik. Amikor találkozik egy öreg kung-fu mesterrel, ez a férfi megtanítja neki a harcművészet minden fortélyát. Önbizalmat ad neki. A mestert figyelve, maga is sokat gyakorolva egyre jobb és jobb lesz. A legfontosabb lecke, amit megtanul: koncentrálj és mindig folytasd!

És furcsa módon pontosan ezt halljuk Jézustól az imádságról. Nézzük meg az „imádság mesterét”, és tudjuk meg, hogyan tanulhatsz meg imádkozni.

Jézus az imádságról;

Ha valamit jól meg akarsz tanulni, akkor a mestert keresel. Aki tudja, hogy miről beszél, és meg tudja tanítani a szakma fortélyait. Legyen szó festészetről, főzésről vagy kung-furól. Úgy tanulsz, hogy nézed, másolod, olvasod és sokat gyakorolsz. Ugyanígy van ez az imádsággal is. És ha tanulni akarsz valamit az imádságról, meg kell nézned a „mestert”. És ez Jézus. Neki „közvetlen kapcsolata” volt Istennel. Az imádság beleszövődött a földi életébe. Nagyon sokat tanulhatsz Jézustól az imádságról. Jézus gyakran ad betekintést saját imaéletébe. Tippeket ad, kihívások elé állít, és segít, ha te magad nem találod a szavakat. Nézzük meg együtt, mit tanulhatsz az „imádság mesterétől”.

Mikor imádkozott Jézus?

Van fogalmad arról, hogy Jézus milyen gyakran imádkozik a Bibliában? Huszonötször! Tehát 25 példát találunk a Bibliában arra, hogyan foglalkozik Jézus az imádsággal. Ebből tanulhatunk valamit. Nem megyünk végig mindegyiken, de íme néhány kiemelés.

Jézus imádkozik, amikor…

…pihenésre van szüksége

Rendszeresen olvashatjuk, hogy Jézusnak pihenésre van szüksége, és akkor keres egy csendes helyet, ahol egyedül imádkozhat.

…szomorú

Jézus megtudja, hogy unokatestvérét és barátját, Keresztelő Jánost lefejezték. A Máté 14. fejezetében magányt keres, hogy feldolgozza bánatát, Istennel.

…hálás

A Biblia leír egy pillanatot a Lukács evangéliuma 10. fejezetében, amikor Jézus hatalmas örömöt tapasztal, és azonnal imádkozni kezd, hogy hálát adjon Istennek.

…fél

Jézus is félt. Nagypénteken könyörgött Istenhez, hogy ne hagyja szenvedni és meghalni. A Lukács 22-ben még azt is írja, hogy imádkozás közben vért izzad a félelemtől.

…fontos döntést kell hoznia

Amikor Jézusnak döntéseket kell hoznia, időt szakít az imádkozásra. Azt akarja, hogy a döntése Isten döntése legyen. Amikor a Lukács 6-ban választania kell, hogy melyik ember legyen a tanítványa, a követője, egész éjjel imádkozik bölcsességért, hogy a megfelelő embereket válassza ki.

…csodát tett

Ha csodára van szükségünk az életünkben, imádkozunk érte. És mi van, ha a csoda megtörtént? Pontosan akkor olvashatjuk többször is a Bibliában, hogy Jézus imádkozni fog. Éppen akkor, amikor a csoda már megtörtént.

Mi tűnik ki? A mi „imamesterünk” sebezhető, érzelmes ember. Jézus megosztja érzéseit Istennel. A jót, a rosszat és a csúnyát. Bevonja Istent a mindennapi életébe.

Akkor hogyan imádkozzak?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg te magad is vágysz imádkozni. Jézus biztosan tud neked segíteni.

Jézus mindig imádkozik Istenhez. Neki személyes kapcsolata van Istennel. Atyának szólítja őt, és arra biztat téged is, hogy tedd ugyanezt. Jézus valóban időt szán az imádkozásra, és olyan környezetet biztosít, amelyben összpontosítani tud.

Jézus gyakran mondja azt is, hogy „Köszönöm!”. Imáiban megköszöni Istennek mindazt, amit Isten ad. Ezt akarja átadni nekünk is a Filippi levél 4. fejezetében:

„Ne aggódjatok semmi miatt, hanem minden imádságotokban és könyörgésetekben terjesszétek kéréseteket az Úr elé, hálaadástokkal együtt.”.

És mint egy igazi „mester”, ő is kihívások elé állít. Hogy többet és bátrabban imádkozzunk. Nézzétek, mit mond a Máté 17-ben:

Ő így válaszolt: „Ő így válaszolt: „Kishitűségetek miatt. Bizony mondom néktek: ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! – odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.”

Jézus nem a tökéletességet keresi

Van egy nagy különbség Jézus és más mesterek között. Míg a kung-fu mesterek vagy bármilyen képességben mindig a tökéletességre törekszenek – Jézus nem. Az Ő célja nem az, hogy tökéletesen tudjunk imádkozni. Éppen ellenkezőleg. Ő maga figyelmeztet a „tökéletes imáktól”. Mi sem a színpadért imádkozunk. Nem azért, hogy másokat boldoggá tegyünk, vagy hogy megmutassuk, milyen jó emberek vagyunk. Persze jó, ha tudunk segíteni másoknak az imádsággal, és ha megosztjuk a tapasztalatainkat, az valóban segíthet valakinek a fejlődésben. De az ima mindig a közted és Isten közötti kapcsolatról szól. És itt nincs helye álarcoknak, szép szavaknak vagy bravúroknak. Isten látja a szívünket.

Ajánlott Írásaink: