8 Ok, Amiért Istenre Kell Gondolnunk, Amikor Az Élet Nehéz:

Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, Isten velünk van. Isten még mindig nagy és jó a fájdalmas részeken keresztül is, ahol nehéz visszaemlékezni arra, hogy milyen volt a “jó élet”.

8 ok, amiért Isten nagyszerű még akkor is, amikor az élet nehéz:

1. Mindent az irányítása alatt tart.

Amikor az élet szétesni látszik, biztosak lehetünk benne, hogy Isten mindent kézben tart:

“A föld végén ragadtalak meg, annak széléről hívtalak el. Ezt mondtam neked: Szolgám vagy! Kiválasztottalak, nem vetlek meg! Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Ézsaiás 41:9-10).

A Szentírás képes megváltoztatni a perspektívánkat, ha felismerjük, hogy kis emberek vagyunk egy nagy világban. Az, hogy Isten a kezében tarthat minket, azt mutatja, hogy milyen kicsik vagyunk ebben a nagy, nagy világban. Ez békességet kell, hogy adjon nekünk, hogy Isten képes megoldani a problémáinkat, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy ez lehetetlen.

2. Isten nagy az Ő kegyelmében, amely elegendő számunkra.

“De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.” (2Korinthus 12:9).

Isten szereti, amikor gyengék vagyunk, mert akkor ragyog fel az Ő ereje.

De ezen sorokban fontos megjegyezni, hogy Isten azért adta nekünk az Ő erejét, hogy továbbra is végezhessük az Ő munkáját itt a földön. Még ha bűnbe is esünk, akkor is biztosan tudhatjuk, hogy Isten kegyelme elegendő. Amikor valamilyen betegség vagy sérülés kisiklatja terveinket, Isten kegyelme elegendő. Amikor a körülöttünk lévő világ megpróbálja elhallgattatni az üzenetünket, tudhatjuk, hogy Isten jó, és megajándékoz minket az Ő kegyelmével.

3. Olyan módon működik, amit nem érthetünk.

Az Ézsaiás 55:8-9 szerint: “Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál”.

Isten csendben dolgozik értünk. A kulcs ahhoz, hogy rájöjjünk, mit cselekszik, azonban az, hogy csendben legyünk és várjunk Istenre. Bár ezt a leckét nehéz megtanulni, Isten olyan módon munkálkodik, amely nem mindig tárul fel előttünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy hiszünk és bízunk abban, hogy Isten a színfalak mögött olyan módon munkálkodik, amit talán nem értünk, de a mi javunkat szolgálja.

4. Ő mindent az Ő időzítése szerint tesz, nem a miénk szerint.

A Prédikátor 3:11 azt mondja: “Mindent ő tesz, a maga idejében. Adott ugyan nekik fogalmat az idő egész folyásáról is, de anélkül, hogy az ember elejétől végig fel tudná fogni, amit az Isten tesz. ” Bár most is szeretném tudni Isten tervét, bíznom kell abban, hogy Isten valami szépet fog csinálni a szerencsétlen körülményeimből.

Bár imádkozhatunk és kérhetjük Istent, hogy valami most azonnal történjen, viszont hamar elcsüggedhetünk, amikor az imakéréseim nem akkor kapnak választ, amikor én azt várom. Isten még mindig azt akarja, hogy imádkozzunk és nyújtsuk be neki a kéréseinket. Ugyanakkor azt akarja, hogy bízzunk benne, és higgyük, hogy még ha a dolgok nem is úgy mennek, ahogyan azt mi szeretnénk, Isten meghallgatta az imáinkat, és hűséges ahhoz, hogy válaszoljon rájuk, annak alapján, amit Ő a legjobbnak tud a számunkra.

5. Isten nagyszerű a hűségében, még akkor is, amikor mi nem vagyunk azok.

A 2Timóteus 2:13 azt mondja: “Ha hűtlenek vagyunk, Ő hű marad, mert Ő magát meg nem tagadhatja.” Isten megtestesíti a hűséget; ez része annak, aki Isten. Még akkor is, amikor mi elesünk a vándorló szívünk miatt, Isten soha nem tántorodik el.

Ez egy jó hír! Ő az állandó, még akkor is, amikor az életünk káoszba borul. Amikor az életünk szétesik körülöttünk, tudhatjuk, hogy Isten akkor is velünk lesz.

6. Ő lassú a haragra.

A Jakab 1:19 azt mondja: “Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra”.

Amikor az életünk nehézzé válik, nem a haragnak, hanem az elégedettségnek kellene lennie az alapvetőnek. Az elégedettség a harag ellensége. Az elégedettség segít elfogadni a körülményeket olyannak, amilyenek; nem kívánom, hogy valami más legyen belőlük. Amikor elégedettek vagyunk, akkor láthatjuk Istent annak a jó Istennek, aki Ő.

7. Ő a fájdalmunkat az Ő dicsőségére fordítja.

Isten nem pazarolja a fájdalmat. Az Ő természete csupa jóság. Bár Isten nem teremtette a fájdalmat, megengedi, hogy megtapasztaljuk a fájdalmat, hogy belé tudjunk kapaszkodni, és kiáltsunk hozzá, amikor fájdalmat érzünk.

Amikor Hozzá kiáltunk, Ő megdicsőül, mert amikor fájdalmat érzünk, Isten olyan módon cselekszik, amit el sem tudunk képzelni. Csak hagynunk kell, hogy engedje.

8. Istennek nagy ereje van, amikor mi gyengék vagyunk.

Bármikor gyengék vagyunk, amikor az élet nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk, amikor átadjuk az életünket Istennek, Ő képes a lehetetlent is megtenni. A 2Mózes 14:14 azt mondja: “Az ÚR harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!”. Amikor hallgatunk, és nem próbáljuk irányítani a sorsunkat, akkor Isten olyan nagyszerű módon cselekszik, amire nem is számítunk.

Kereszténnyé válni nem jelenti azt, hogy az életünk a kék ég és a tökéletes körülmények között telik. Néha olyan próbákon megyünk keresztül, amelyek próbára teszik életünk minden szövetét. Isten azonban még akkor is jó Isten, amikor a dolgok nem mennek olyan jól. A bizalom és az engedelmesség hozzáállásával Isten a lehetetlent is meg tudja tenni az életünkben.

Ajánlott Írásaink: