5 Igazán Mély Ima A Békéért És A Reményért:

A béke szükséglet vagy vágy? Az alapján, hogy mennyit használjuk a szót, a válasz nem is olyan fekete-fehér. A politikusok arról beszélnek, hogy békét kell teremteni a közösségeinkben és a világban. A zenészek a béke utáni vágyakozásról énekelnek. Néha arról beszélünk, hogy békére és nyugalomra vágyunk egy hétvégi estén, vagy békét keresünk a kapcsolatainkban.

Lehet a béke egyszerre vágy és szükséglet? A rövid válasz igen. A hosszú válasz, nos, ez a körülményeinktől függ. De mi is az a béke? Egy érzés? Egy érzelem? Egy pillanat az időben? Egy állapot?

Ha különböző embereket kérdezünk, biztosan különböző válaszokat kapunk. Forduljon a szótárhoz, és szintén különböző válaszokat fog kapni. A béke leírható úgy, mint két háborúzó fél közötti megállapodás, a harmónia ideje vagy a szenvedés és a konfliktus hiánya. Ezek a meghatározások nem helytelenek, és gyakran még a hívők is így tekintenek a békére. Az utóbbi különösen igaz.

A szenvedés helyett a békéért imádkozunk. Van még egy igazság, amit figyelembe kell vennünk a béke megértésében. A Biblia is betekintést nyújt, és érezhetően másképp írja le a békét.

Mit mond a Biblia a békéről?

“Azért mondtam el ezeket nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert legyőztem a világot.” (János 16:33)

Magától Jézustól tanulunk valami fontosat, egy kettős ígéretet. Van egy ígéret, hogy az élet szenvedéssel jár, és van egy ígéret, hogy a szenvedés ellenére is lesz béke. Itt tér el egymástól a béke földi és isteni értelmezése. A béke nem mindig zárja ki a szenvedést, de a szenvedés mindig magában foglalhatja a békét. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Hála Istennek, Jézus által tudjuk, hogy egy ilyen mutatvány lehetséges.

A Biblia mond még néhány dolgot a békéről. Több bizonyítékot találunk arra, hogy Isten békéje különbözik a világétól.

“Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen.” (János 14:27)

Felfedezhetjük, hogyan találjuk meg a békességet – a perspektívánkat Istenre összpontosítva, nem pedig magunkra vagy a gondjainkra.

“Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” (Máté 7:7-8)

Megértjük, hogy Jézus a béke fejedelme

“Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” (Ézsaiás 9:5)

Keressétek az igazi békét Istenben

Megállapítjuk, hogy keresztény életünkben a béke nem a rossz érzések vagy rossz körülmények hiánya. Ehelyett még akkor is, amikor szorult helyzetben találjuk magunkat, miközben beboríthat bennünket a rossz, megtalálhatjuk Jézust is. A Szentírás elmondja, hogyan kaphatunk békességet, és ki adja azt. Ő a Béke Fejedelme, aki megbízható, és akinek végtelen ellátása van azok számára, akik keresik Őt. A világ is ad békét, de az a béke más, gyengébb, rövidebb és sokkal kevésbé isteni.

Ha ma Isten békéjét keresed, akkor már jó úton jársz. A béke a perspektívaváltással jön. Az ima egy nagyszerű módja annak, hogy elérd ezt a nézőpontot.

Íme 5 gyönyörű ima a békéért, amelyet elmondhatsz magadért és másokért.

Imádság a békéért az irányító tendenciák ellen

“A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség.” (Galata 5:22)

Istenem, én leszek az első, aki megmondja, hogy sokat tudok az irányításról. Ez azért van, mert olyan keményen törekszem arra, hogy megtaláljam. A munkahelyemen, otthon, a tevékenységeimben, a kapcsolataimban. Bármennyire is kimerülök az irányításban, azt is tudom első kézből, hogy az élet irányítása nem mindig az enyém. Ez a te dolgod. Te felügyelsz minden dolgot és minden embert. Uram, kérlek, segíts felismerni a helyemet az életben. Kérlek, segíts nekem megkülönböztetni, hogy mit kell irányítanom, és mit kell átadnom neked. Bármilyen nagy is a probléma, vagy bármilyen nagynak képzelem is azt, Istenem, Te mindig nagyobb vagy. Ámen.

Imádság hogy kétségbeesésben is megtaláljuk a békét

“Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, URam, hogy biztonságban élhessek! ” (Zsoltárok 4:9)

Mennyei Atyám, Annyi szenvedés van a világban, olyan események, amelyekről hallok a hírekben, másokról nem. Néhány eseménynek a saját életemben vagyok tanúja. A bűn oly sokféle, és így a szenvedésnek is oly sokféle formája van. Az elmém nem tudja mindezt felfogni, de Uram, Te tisztában vagy vele. Kérlek, hogy áldd meg a világ minden táján élő embereket, különösen gyermekeidet, hogy áldd meg őket békével szenvedésük közepette. Akiket természeti katasztrófák érnek, segítsd őket, hogy békét találjanak. Akiket veszteség ér, segítsd őket békére lelni. A betegséggel küzdőket, Istenem, kérlek, segítsd őket, hogy békét találjanak.

Nem számít, hogy milyenek a körülményeink, nem számítanak a kapcsolataink, biztosak lehetünk benne, hogy te ugyanaz maradsz. És ahogyan te állhatatos vagy, úgy a te békéd is az. Érezzük és tapasztaljuk meg vigasztalásodat ma és az elkövetkező napokon. Természetesen el fogunk kóborolni és el fogunk tévedni, de imádkozom mindannyiunk számára egy olyan gondolkodásmódért, amely felismeri, amikor letérünk az útról. Segíts meglátnunk, hogy mikor kell visszatérnünk hozzád, mint a tékozló fiúnak. Te vagy a remény oka. Te vagy a béke oka. Ámen.

Imádság hogy félelmek közt is megtaláljuk a békét

“Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” (Filippi 4:6)

Uram, a félelem olyan erős és kiemelkedő összetevője a mindennapi életnek, az én és a körülöttem élők életében. A szorongás a különböző korú emberek körében egyre nagyobb méreteket ölt. Mindannyian különböző dolgoktól félünk, de mégis félünk. Istenem, ha a félelem ennyire eluralkodott az életünkben, az azt jelenti, hogy a hitünk nem olyan, amilyennek lennie kellene. A félelemben lakozunk ahelyett, hogy az igazságban lakoznánk, ahogy a Biblia parancsolja nekünk.

Miért aggódsz, Istenem? Ezt gyakran kérdezzük magunktól, amikor rájövünk, hogy a legtöbb helyzet megoldódik. Aggodalmunkról kiderül, hogy az esetek 99%-ában tévedünk, de még mindig a legrosszabb forgatókönyvek lehetőségét fontolgatjuk. Kérlek, adj nekünk egy változást a fókuszban, egy változást a gondolkodásmódunkban. Ahelyett, hogy mi romolhat el, Istenem, segíts meglátnunk, mi romolhat el jól. Igen, az aggodalmaink ijesztőnek tűnnek. Néha a jövőnk borúsnak tűnik, de ki a felelős a jövőért? Te vagy Isten, nem mi. Tudnál segíteni nekünk megérteni ezt az igazságot? Tudnál segíteni nekünk, hogy elmélkedjünk ezen az igazságon?

Legközelebb, amikor a félelem kezd eluralkodni rajtunk, kérlek, hogy szólj békét belénk, emlékeztess minket arra, hogy ki vagy, mit tudsz tenni, és mit tettél. Imádkozom azért is, hogy segítsd a közösségemet, hogy emlékeztess minket arra, hogy nagyobb vagy mindannál, amit aggódó elménk valaha is fel tudna fogni. Köszönöm, Istenem, mindenért. Ámen.

Imádság hogy békét leljünk függőségeink közepette is

“A test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség.” (Róma 8:6)

Mennyei Atyám, a függőség soha nem vezet jóra. Soha nem vezetett és nem is fog, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy újra és újra visszatérjünk. Valahogy elfelejtjük a szenvedést, amit a függőség okoz. Valahogy elfelejtjük az elvesztegetett időt, a sérült életeket, és a tőled való elszakadást, amit állandósítunk. Bármi is vezéreljen minket a függőségben, bármi is késztet bennünket vágyakozásra, Uram, segíts nekünk, hogy tudjuk, nincs olyan szükség, amit ne tudnál kielégíteni. Add meg nekünk a megnyugvást, hogy nem kell minden problémánkat nekünk megoldanunk. A függőség nem is megoldás, hanem a probléma része. Segíts nekünk, hogy helyette téged válasszunk önmagunk helyett, az erényt a bűn helyett. Segíts nekünk, hogy az isteni szokást válasszuk ahelyett, ahová a testünk akar minket vinni.

Köszönjük, Istenem, hogy türelmes vagy velünk. Köszönjük a békét, amit akkor adsz, amikor téged választunk. Emlékeztess minket, vezess minket, amíg egy napon teljes bizonyossággal kimondhatjuk: csak téged választunk!
Jézus nevében imádkozom. Ámen.

Imádság a konfliktusok békés rendezéséért

“Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.” (Róma 12:18)

Istenem, oly gyakran vágyom a békére, de gyakrabban, mint szeretném, konfliktusban találom magam. Uram, néha a konfliktus az én művem eredménye. Néha a baj csak rám talál. Ezekben a pillanatokban az az első ösztönöm, hogy nem ragaszkodom hozzád, nem bízom, nem kommunikálok jól. Ehelyett az a szokásom, hogy féljek, hogy irányítsak, hogy igazam legyen. Amikor a magam útját járom, a béke, ami elszökik belőlem, nem tér vissza. Marad a szorongás és az érzelmi zűrzavar. Uram, én másképp akarok dönteni. Amikor konfliktussal szembesülök, téged akarlak választani. Nem kell, hogy igazam legyen. Nem kell, hogy enyém legyen az utolsó szó. És ha a gyermekednek akarom magam nevezni, akkor a te utadat kell választanom a sajátom helyett.

Arra kérlek, hogy segíts megbékélni azokkal, akikkel most ellentétben állok. Kérlek, add meg nekem a szavakat és az érzelmeket, hogy jól kommunikáljak. Azoknak a kapcsolataimnak, amelyek jó állapotban vannak, szeretném megköszönni a megteremtett békét. Legyen ez a béke továbbra is megmarad. Ámen.

Békésen élni

Isten békéje minden egyes nap elérhető számunkra. Ezt azért tudjuk, mert Isten békéjét nem a körülményeink határozzák meg, hanem az Ő jelleme. És mégis, miért veszítjük el a békét egyáltalán? Mert túlságosan a körülményeinkre összpontosítunk. Ha meg tudjuk változtatni a perspektívánkat, akkor másképp látjuk Istent, és ezáltal másképp látjuk a körülményeinket is. Ha a problémáink nagyobbak, mint a hitünk, elveszítjük a békét. Ha a hitünk nagyobb, mint a problémáink, akkor békét találunk. Melyiket választod ma? Tudd meg, hogy a békés élet egy választás. A választás meghozatala talán nem könnyű, de reményt meríthetünk abból, hogy csak a mai napra kell összpontosítanunk. Egyszerűen csak imádkoznunk kell, majd hinnünk. És a béke a miénk lesz.

 

Ajánlott a témában: 20 Reggeli Ima, Hogy Hálás Szívvel Indítsd A Napod

Ajánlott Írásaink: