5 Dolog, Amibe Ha Időt Fektetsz, Akkor Eltávolodsz Jézustól:

Nem vagyok híve annak, hogy a Sátánról beszéljünk, mert nem hiszem, hogy megérdemli a figyelmet. Az igazság azonban az: Sátán létezik, és ha nem veszünk tudomást a létezéséről, könnyebben beléphet az életünkbe, és pusztító módon működhet. Az 1 Korinthus 2:11 szerint ismernünk kell az ördög mesterkedéseit.

A Sátán minden nemzedékben ugyanazt a taktikát alkalmazza.

Ádám és Éva bűne miatt bukott világban élünk. Ugyanazt a taktikát, amit a Sátán kezdetben Évával szemben alkalmazott, ma is ugyanezt a taktikát alkalmazza a mi nemzedékünkben.

Ravaszsága újra és újra győzelmeket ragadott el Isten választott népétől. Ezt hazugságokkal és megtévesztéssel teszi. Bármit megtesz, amivel elérheti, hogy ne Istent szolgáljuk. Hazugságokat suttog, hogy megtévesszen bennünket, ami arra késztet minket, embereket, hogy megkérdőjelezzük az Istenbe vetett bizalmunkat és hitünket, és aztán bizalmatlanságunk miatt a saját kezünkbe vesszük a dolgokat. Ha bármilyen pusztítás van az életedben, maga az ördög állhat mögötte. Valószínűleg felismerted, hogy ugyanazok a dolgok, amelyekkel a múltadban küzdöttél, hasonló küzdelmek, amelyekkel ma is foglalkozol, és amelyekben az ördögnek benne van a keze.

A Sátán ismer téged; születésed napja óta követ téged. Ő valóságos, de Isten még jobban ismer téged, hiszen Ő az, aki teremtett téged, elvégre is “Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem.” (Zsoltárok 139:13).

A jó hír az, hogy mi a győztes csapatban vagyunk ebben a csatában itt a földön. Istenünk nem hagyott minket üres kézzel. Megvan az erőnk, hogy “álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek.” (Jakab 4:7).

Készüljünk fel a csatára

A Sátán soha nem pihen, hogy a pusztulásunkat lássa, hiszen “azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson” (János 10:10). Fontos, hogy felfegyverkezve és felkészülten szálljunk szembe vele, hogy legyőzhessük őt a mindennapi életünkben.

Emlékezzünk erre – a Sátán már legyőzött ellenség. Jézus megpecsételte ezt az ígéretet, amikor felvette a keresztet, és meghalt a bűneinkért és az örök üdvösségünkért (János 3:16). A Sátán itt a földön szórakozhat, káoszt okozva az életünkben, de hamarosan örökre legyőzik.

Amíg azonban még ezen a földön vagyunk, szilárdan kell ellenállnunk az ördög támadásainak és csalásainak. Hála Istennek, Isten nem hagyott minket védtelenül. Adott nekünk egy páncélt, amelyet ismernünk kell és mindig viselnünk kell. Pál azt tanítja nekünk, hogy “Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat.”. (Efézus 6:11-13)

A Sátán azt szeretné, ha mással töltenénk az időnket, mint hogy ezt a győzelmet hajszoljuk.

Íme 5 dolog, ami eltérít minket a helyes útról:

1. A Sátán azt szeretné, ha inkább a személyre vagy a sérelemre koncentrálnánk, mint rá.

A Sátán álcázza magát, és manipulálja a perspektívádat, hogy végül a rossz bűnösre koncentrálj, és a rossz ellenségre irányítsd a fegyvereidet. “Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát.” (2Korinthus 11:14).

Talán te és a párod időnként összevesztek. Frusztrációdat és sértettségedet a legrosszabb módon a párodon vezeted le, mert úgy érzed, hogy rosszul bánt veled? Megálltál már valaha, hogy felismerd, hogy talán az ellenség áll a széthúzás mögött, és kevésbé a párod és a sértettség?

Az ördög görögül dia-bolosz, ami azt jelenti, hogy “aki megoszt”. Időnként a Sátán más embereket használ fel (vagy próbál meg) az életünkben arra, hogy megossza a családokat és a kapcsolatokat, hogy megölje az örömöket és ellopja a békét. A Sátán azt szeretné, ha nem rá, hanem a személyre vagy a helyzetből fakadó sérelemre összpontosítanánk. El kell kezdenünk fejleszteni magunkat, hogy ne az adott ügyre vagy személyre, hanem az ördögre irányítsuk a figyelmünket. Imádkozzunk ellene, használjuk a fegyverzetünket, hogy ellenálljunk neki, és álljunk szilárdan a hitben vele szemben. Mert ő mindent megtesz, ami hatalmában áll, hogy elválasszon és elpusztítson minket.

2. A Sátán azt szeretné, ha állandó aggodalomban élnél.

Az aggodalom ellentéte a bizalom. A Sátán azt szeretné, ha állandó aggodalomban élnénk, ami eltávolít minket attól, hogy bízzunk az Úrban és az Ő ígéreteiben. Hazugságokat súgna nekünk, ahogyan Évának is hazugságokat súgott a kertben, hogy megkérdőjelezze Isten hűségét.

Ezért mondja Pál apostol a Filippi 4:6-7-ben, hogy “Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”.

Fordítsátok az aggodalmat hálaadássá, és maradjatok az imádság állapotában, hogy kéréseiteket tudtára adjátok Istennek. Ezután engedjétek, hogy a békesség a legjobb módon elárassza a helyzeteteket, megszüntetve az aggodalmas gondolatokat, és megőrizve benneteket az ellenség hazugságaitól.

3. A Sátán azt szeretné, ha elfoglalt és szórakozott maradnál.

A mai társadalomban a Sátán számára eljött az arany kor, ha a figyelmünk eltereléséről van szó. Az információ-túlterhelés világában élünk. El vagyunk árasztva információkkal, amelyekhez könnyű hozzáférést biztosít az internet, a bankunk, a konditerem, az e-mailek, az SMS-beszélgetések, a friss hírek, a közösségi média. Ez a könnyű hozzáférés nagyszerű, de nem akkor, ha ez elvonja az időt az Isten jelenlétében való időtöltéstől.

Arra bátorítalak, hogy vedd számba, hogy a Sátán egy adott napon milyen zavaró tényezőket helyez eléd. Kérd a Szentlelket, hogy tárja fel ezeket neked, és aztán harcolj az ellenség ellen. A Sátán semmi mást nem akar, csak távol tartani téged Istentől és attól, hogy beteljesítsd minden célodat, amit Isten számodra kitűzött Kolossé 3:2 emlékeztet minket arra, hogy “a fenti dolgokra tegyük gondolatainkat, ne pedig az e világi dolgokra”. Ne hagyd, hogy a Sátán lefoglaljon és elterelje a figyelmedet más dolgokra összpontosítva azt. Azok a dolgok, amelyekkel a Sátán eltereli a figyelmedet, megakadályozhatnak abban, hogy beteljesítsd Isten tervét az életeddel kapcsolatban.

4. A Sátán azt szeretné, ha máshol keresnéd a beteljesülést, nem pedig Istenben.

A Sátán minden nap megpróbál elcsábítani minket ebben a világba, amely tele van ígért beteljesedéssel és élvezetekkel. Ha teljességet a karrieredben, a kapcsolataidban, a státuszodban vagy a tökéletes testben reméled megtalálni, akkor már nagyon rögös úton jársz.

Ne hagyd, hogy az ellenség olyan beteljesedésre csábítson, amely nem tartós. Olyan világban élünk, amely mindig üres érzést hagy bennünk. Pihenjünk meg a János 4:13-14-ben található ígéretben, ahol Jézus azt mondja: “Aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.””.

5. A Sátán azt szeretné, ha Isten helyett másokkal beszélgetnél.

A Sátán mindennél jobban szeretné, ha nem tudnánk Istennel beszélgetni. Ha meg tud minket akadályozni abban, hogy Istennel beszélgessünk, akkor el tudja érni, hogy magunkra vagy másokra hagyatkozzunk az igazságért, ahelyett, hogy az Istentől származó igazságra hagyatkoznánk.

Talán mások blogbejegyzéseit vagy napi áhítatokat olvasol, de elhanyagolod, hogy hangosan imádkozz magához Istenhez. Vagy talán felhívod a barátodat vagy a szülődet, aki mindig tanácsot ad neked, méghozzá keresztény tanácsot, és nem látod szükségét, hogy Istent keresd a kérdésben. Órákat töltesz velük telefonon ahelyett, hogy buzgón, személyesen és közvetlenül imádkoznál Istenhez.

Győződjünk meg róla, hogy beszélgetünk Istennel, és imádságban vívjuk át vele a nehézségeket, ahelyett, hogy kizárólag másokra hagyatkoznánk. Az, hogy vannak mentoraink és barátaink, akiknek a hitére támaszkodhatunk, szerves része annak, hogy Krisztus testével együtt éljük az életünket, de ne hagyjuk, hogy a Sátán győzedelmeskedjen, mondván, hogy csak ezekre van szükségünk, miközben elhanyagoljuk az imaéletünket és az Úrral való személyes kapcsolatunkat.

Töltsd az idődet Krisztus katonájaként.

A Sátánnak egyetlen fő célja van: megakadályozni, hogy bármilyen értéket vagy célt képviseljünk Isten itt a földön lévő céljának beteljesítésében.

Az idő a miénk ebben a csatában. Arra vagyunk kiválasztva ebben az időben, hogy Krisztus katonái legyünk. Micsoda megtiszteltetés, hogy Isten hatalmas seregének része lehetünk! Isten fegyverzete könnyen rendelkezésünkre áll a Szentíráson keresztül, hogy szembenézzünk a Sátánnal, aki azért jön, hogy elpusztítsa az életünket. Gyönyörű harcosként foglalhatjuk el helyünket ebben a szörnyű csatában, amelynek dicsőséges vége van. Mert “mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket.” (Róma 8:37).

Ajánlott Írásaink: